Gewoon nee. Echt, NEEN. Ga weg en zoek maar een andere baan. Kom me niet aan met ‘weinig kansen’ en ‘achterstanden’ en ‘expres in te lage schoolniveaus ingedeeld’ en ‘geen stageplek’ en al die andere apologetische bullcrap die minderheden zichzelf en institutioneel racistische blanke overheersers trachten wijs te maken. Fuck you en je uitgekauwde ‘white privilege’ mythe. We hebben het hier over twee intelligente, hoogopgeleide jongedames die in dit mooie, vrije land kunnen geloven wat zij willen en kunnen studeren wat zij willen. Geneeskunde, in hun geval. Kijk kinders, als je maar slim genoeg bent en hard werkt, kan je alles bereiken.

En wat doen deze saboteurs? Zij weigeren zich aan het curriculum te houden vanwege hun achterlijke doch in Nederland uiteraard getolereerde religie. Zij moeten een medisch onderzoek uitvoeren en ondergaan, essentiële praktijkervaring voor een arts in wording. Aanraken, ieuw! De studentes vertikken dit en eisen een vrijstelling van Erasmus MC. “Ze beroepen zich op de vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals vastgelegd in de grondwet.” Erasmus MC kende uiteraard geen vrijstelling toe en nu ligt de kwestie bij het College van Beroep.

Misschien is het best mogelijk om fatsoenlijk gekwalificeerd arts te worden als ze dit onderdeel overslaan. Maar het gaat niet om hun afgeronde opleiding, maar om een principekwestie. Kinderen leren ook wel zwemmen als zij dit sekse-gescheiden doen. Folders in het Arabisch of Turks drukken is niet zo heel veel moeite. Vrouwen de hand schudden is een tamelijk makkelijk vermijdbare sociale interactie. Het punt is dat we geen duimbreed meer moeten toegeven aan dit soort waanzin, omdat we dat de afgelopen decennia al veel te veel gedaan hebben.

Vrijheid van godsdienst is precies dat: vrijheid. Het is geen ‘extra privilege van godsdienst’. Niemand heeft de moslimas gedwongen medicijnen te gaan studeren, hun klacht is als van een kraandrijver die bouwbedrijven aanklaagt omdat hij geen baan kan vinden vanwege zijn hoogtevrees.

De uitkomst van dit gedram door de religekkies met voorgevormde slachtofferrol is hoe dan ook ongunstig. Ofwel ze krijgen gelijk, wat de deur wijd open zet voor andere klaaglims en modrammedanen om onder het mom ‘vrijheid van godsdienst’ een voorkeursbehandeling te eisen van hun universiteit. Of ze worden in het ongelijk gesteld, waarna het gejammer over ‘discriminatie’ en ‘islamofobie’ niet van de lucht zal zijn. “Vindt u het gek dat moslims radicaliseren, geen aansluiting vinden, uitkeringsafhankelijk zijn, als zelfs hoogopgeleide bijna-dokters worden weggepest?” Dat werk.

Wat ook nog zou kunnen, is dat deze twee studentes zelf niet eens zo’n bezwaar hebben tegen lichamelijk onderzoek uitvoeren en ondergaan, maar voor het thuisfront hun ‘eer’ moeten hooghouden. We mogen niet onderschatten welke druk er wordt uitgeoefend op moslimmeisjes vanuit hun eigen gemeenschap. Als Nederlandse, seculiere vrouw mag je daar geloof ik niks van vinden want dat is ook alweer racistisch en betuttelend, dat moeten ‘feministen van kleur’ zelf voor elkaar boksen. Maar mocht deze kuisheid inderdaad zijn ingegeven door conservatieve vaders of broers, dan wil ik graag de woorden van Rutte in herinnering roepen: migranten moeten zich nou eenmaal invechten in Nederland. Alleen dat vechten moeten ze in dit geval in eigen kring doen, en niet tegen de maatschappij waar zij deel van willen uitmaken.