In een week waarin het publieke debat werd beheerst door rauwe emotie en wederzijdse verkettering was het ook voor de redacteuren en columnisten van Jalta een uitdaging het evenwicht te bewaren.

Met haar “Vreemdelingen welkom” heeft de Duitse Bondskanselier een doos van Pandora geopend. Elke mogelijke negatieve emotie giert momenteel rond in het West-Europese publieke debat, dat wordt gevoerd met een intensiteit die grenst aan het ongezonde. Het interessante was dat, hoewel elke auteur zijn eigen oplossing zocht, er ook zoiets als een gezamenlijk geluid uitkwam: de extremen in het debat verwerpend, de concrete zorgen van burgers serieus nemend, pogend het debat terug te brengen tot de feiten.

Annabel Nanninga pakte op de van haar bekenden ‘take no prisoners’ wijze zowel links als rechts aan. Op rechts kreeg de ‘jamaar’-brigade die de aanval op het asielzoekerscentrum in Woerden probeerden weg te verklaren onderuit de zak: “Als ik je moet uitleggen waarom een aanval op een AZC zoals gisteren in Woerden niet deugt, niet goed te praten of te nuanceren valt, waarom ‘hunnie doen het ook’ al sinds groep drie een debiel excuus is, waarom er echt geen enkele reden is om geweld te gebruiken, dan wil eigenlijk niet eens met je praten.” Later in de week leverde ze harde kritiek op het ‘solidariteit gaat boven angst’ pleidooi van Natasha van Weezel voor opvang van Syrische vluchtelingen middenin een joodse gemeenschap in Amstelveen: “Morele superioriteit claimen over de ruggen van anderen. Mensen die onder voortdurende beveiliging leven, uitleveren aan sociale experimenten met islamitische nieuwkomers.” Bart Schut nam in zijn bijdrage eveneens de ‘stuitende stupiditeit van links en rechts‘ op de korrel.

OnsGeld en Europa

Emotie regeert niet alleen in het vluchtelingendebat. Ook op economisch gebied lijkt het gevoel het van het verstand te winnen. Althans, dat is waartegen zowel redacteur Edin Mujagic als columnist Ewoud Jansen zich verzetten in hun bijdragen over het volksinitiatief OnsGeld. In het debat over het komende Europese referendum probeerde uw hoofdredacteur daarnaast het feitelijke kaf van het emotionele koren te scheiden (‘Waarom ik voor ga stemmen‘).

Cultuur als bluswater

Niets werkt beter om oververhitte gemoederen tot bedaren te brengen dan beschouwingen over wat ons allemaal uiteindelijk bindt, voor en tegenstanders: onze cultuur. Karin Nullamento bracht het debat voor even weer tot rust met haar beschouwing over het ‘tijdloze, betoverende’ ballet Giselle, in een uitvoering van het Nationale Ballet. Na het strijdgewoel van de afgelopen week wat noodzakelijke balsem voor de ziel.