De afgelopen week was het overkoepelende thema van de bijdragen van de Jaltaredacteuren de onmogelijke keuzes waarvoor het westen zich momenteel gesteld ziet. “Two dead ends and you’ve still got to choose”, om met de Amerikaanse zanger Tom Waits te spreken…

Een van de meest gedeelde stukken van deze week vatte ook meteen het thema van de week samen: Esther Voets “Het westen zal moeten kiezen tussen twee kwaden” (400 keer gedeeld). Om de Syrisch-Iraakse crisis tot een goed einde te brengen, zal het westen moeten kiezen tussen twee opties die allebei even onaantrekkelijk zijn. De een is ‘boots on the ground’ scenario waarbij vrijwel zeker honderden, mogelijk zelfs duizende westerse doden gaan vallen. De ander is het ‘laat ze het zelf maar uitzoeken’ scenario: grenzen potdicht, alles wat er toch doorheen komt terugsturen en accepteren dat we in de media overspoeld zullen worden met beelden van gruwelijke slachtingen van mannen, vrouwen en kinderen. Doden waarvoor de media – terecht – het westen verantwoordelijk zullen houden.

Niets doen is ook geen optie

De optie die Voet niet noemt, is de huidige vluchtelingencrisis op zijn beloop laten. Dat dit geen optie is, legde Annabel Nanninga deze week in haar columns uit. Niet omdat we ‘overspoeld’ zouden worden door terroristen vermomd als Syrische tandartsen. Wel omdat de aantallen vluchtelingen de spankracht van de samenleving ver te boven gaan en de vooruitzichten op spoedige integratie van de nieuwkomers niet echt goed zijn. (‘Vluchtelingenwerk ontkracht broodjeaapverhalen, en faalt’, 396x gedeeld)

Meerdere smaken populisme

In de Haagse politiek was het evenmin makkelijk een aantrekkelijke uitweg uit het migratiemoeras te vinden. Bart Schut legde uit dat de keuze in feite neerkomt op twee vormen van populisme: het irrationele angstdenken van de PVV versus het emotionele wensdenken van GroenLinks. Wilders en Klaver zijn misschien totaal tegenovergestelde karaktertypes maar, zo legt Schut uit, “de extremen van het Nederlandse politieke landschap raken elkaar inhoudelijk misschien niet, hun broederlijke afwijzing van inhoud en ratio maken van Wilders en Klaver de mens en het varken uit Orwells Animal Farm: It was impossible to say which was which.” (‘PVV en Groenlinks: angst versus emotiepopulisme’, 135x gedeeld)

Deel artikelen via de social media knoppen

In de voorgaande alinea’s heb ik bij elk artikel bewust vermeld hoe vaak het is gedeeld via social media. Dat doe ik om twee redenen. Om de eerste plaats is het om te laten zien dat de meningen van Jalta-auteurs in het publieke debat goed doorklinken. Dat is uiteraard niet alleen dankzij onze deelknoppen onderaan het artikel (de vele radio en televisieoptredens van Jaltaredacteuren spelen uiteraard ook een rol daarbij), maar het helpt natuurlijk wel als artikelen honderden of zelfs duizenden malen worden gedeeld. De tweede reden is dat ik lezers er nogmaals op wil wijzen dat de betaalmuur een ingebouwd doorgeefluik heeft. Als u een stuk graag met vrienden en bekenden online wilt delen, klik dan op een van de social media buttons onderaan het artikel. De unieke url die daardoor wordt aangemaakt, stelt u in staat het hele artikel gratis te delen met uw vriendenkring. Maak er graag en vaak gebruik van, zou ik zeggen. Niet alleen haalt u zo zelf meer uit uw abonnement. U helpt ons bovendien een breder publiek te bereiken en zo zelfs nieuwe abonnees te winnen. Er bestaat immers geen betere reclame dan de aanbeveling van mensen die men vertrouwt!