Zo. Omgeduwd. Tegengehouden. Korte metten en kachelhout, dat is er over van de moskeeplannen op het Goudse PWA-terrein. In november las u op Jalta voor het eerst over het verzet van de bewoners tegen deze plannen, waar het college hen mee overviel. De bewoners van Gouda Noord werden bijkans voor een fait accompli gesteld, en op 2 december zou de knoop worden doorgehakt.

Maar het Goudse college had buiten de buurtbewoners gerekend, en de landelijke media-ophef die het plan veroorzaakte. Wij zaten op Jalta bovenop de kwestie en ook andere media bleven berichten over de zaak. In Gouda speelde weliswaar een lokaal issue, maar het stond symbool voor iets veel groters. In heel Nederland leefden mensen mee met de verwikkelingen. Een arrogant college dat een megamoskee bij gewone burgers in de achtertuin wil doordrukken, het riep ook bij niet-Goudse lezers weerstand op.

Er zou flinke verkeersoverlast komen, uiteraard. De lokatie is ook niet logisch, in Gouda Noord wonen nauwelijks moslims. Radicale salafistische predikers hielpen met de fondsenwerving. GroenLinks, PvdA en D66 lieten zich weer van hun slechtste kant zien: verraad aan de gewone man, belangenverstrengeling met islamitische clubs, emotionele chantage van de andere partijen over de huisvesting van gehandicapte kinderen. Die huisvesting loopt met het torpederen van de huidige PWA-plannen ook vertraging op, maar in ieder geval komt er naar het zich nu laat aanzien geen megamoskee.

Formeel maakt de ChristenUnie haar standpunt pas overmorgen bekend maar het heeft er alle schijn van dat zij tegen gaan stemmen, waarmee het plan dus met een marge van 1 stem van tafel is. Hoewel de politieke prutsers nog altijd op het Goudse pluche zitten en wij van diverse bewoners horen dat zij bezig zijn te verhuizen, omdat de problemen in Gouda nog lang niet tot het verleden behoren, durven we inzake de Megamoskee toch een overwinning te claimen.

Wij feliciteren de bewoners van Gouda Noord die hebben laten zien dat het politieke verraad van plucheplakkende regenten tegen te houden is. Dat het mogelijk is om vreedzaam en beschaafd de islamisering van hun wijk te keren. Dat zij met enorme dossierkennis en volharding deze kwestie op de agenda’s van de landelijke politiek en media wisten te krijgen.

Dat de moskee elders, en kleinschaliger gebouwd kan worden lijkt een logische vervolgstap, het recht om gebedshuizen op te richten is een groot goed. Maar hopelijk is met het sneuvelen van dit plan het tij gekeerd in heel Nederland, en denken politici wel drie keer na voor zij zich in achterkamertjes inlaten met dubieuze figuren, mensen op het pluche zetten die vuistdiep belang hebben bij lopende dossiers en bewoners voor het blok zetten. Hopelijk is ‘Gouda’ een keerpunt en laten burgers in heel Nederland zien dat het mogelijk is om op een democratische, betrokken wijze hun wijken terug te claimen van ‘de jihad in onze straat.’ Niet agressief, wel assertief. Met een fijn stukje actie-journalistiek om te helpen, tot uw dienst.

Gouda, gefeliciteerd!