Wat er tot nu toe bekend is over de noodlottige arrestatie van Mitch Henriquez: Henriquez is dood. Er zijn beelden waarop te zien is dat er ettelijke agenten op en aan hem zitten. Daarna gooien ze hem in een arrestantenbusje in plaats van hem over te dragen aan een ambulance. Hij is op dat moment naar het zich laat aanzien bewusteloos. Er zijn ooggetuigen die melden dat agenten op zijn hoofd sloegen. En er is een OM dat in eerste instantie liegt over de toedracht en later haar verklaring aanpast.

Verder heeft iedereen en zijn moeder een mening over het drama en proberen allerlei lieden de dood van Henriquez te claimen, te framen en te spinnen zoals het in hun wereldbeeld van pas komt. “Terecht ingrijpen van de politie! Moet je maar niet roepen dat je gewapend bent, zeker niet in deze tijden van terreur.” Eh ja. Ten eerste is nog niet zeker dat hij dat geroepen zou hebben. En ten tweede rechtvaardigt zelfs het overmeesteren van een vermeende terrorist niet dat je rondsolt met een persoon die buiten westen is, en hem ook nog noodzakelijke medische zorg onthoudt.

“RACISME!!1!1!” Oh please. Ben je dan een smakeloze leedclaim-plork of niet? Het is godsonmogelijk om nu al te kunnen zeggen dat Henriquez hard werd aangepakt omdat hij lichtgetint is. Sommige mensen zijn mij iets te eager om Fergusonnetje te spelen en deze kwestie te framen als een racistische moordpartij, waarbij Henriquez het slachtoffer is van institutioneel white supremacism door de totaal ver-Ku Klux Klande politie. Right. De in 2012 door de politie doodgeschoten Michael Koomen was wit, bijvoorbeeld. Een racistisch motief is op dit moment niet uit te sluiten nee, maar evenmin kan men de dood van Henriquez nu al toeschrijven aan racisme. Tenzij je natuurlijk steeds maar weer je fifteen minutes of fame moet peuren uit het zien van racisme in, nouja, zowat alles.

Weet u wat? Als we onze doordravende stokpaardjes nou eens op stal lieten staan. Ze gewoon even binnenhouden, deze ronde. De nabestaanden van Henriquez hebben er recht op dat de toedracht van dit dodelijke geweld tot op de bodem wordt uitgezocht. En wij als samenleving hebben daar ook belang bij, het geweldsmonopolie dat de politie heeft mag ons nimmer angst inboezemen. Ook het gepruts van het OM met de verklaring is tamelijk huiveringwekkend. Een fout, of een doelbewuste leugen? Mij dunkt dat het OM nou nooit eens een ‘fout’ zal maken de andere kant op, dus dat ze aanvankelijk melden dat een arrestant is doodgeslagen door de politie en later komen met “oepsie, sorry, foutje. Hij overleed door een verwaarloosde hartkwaal.” Maargoed, ook dat is speculatie en het is aan het OM om het vertrouwen omtrent haar communicatie bij het publiek te herstellen.

Waar we erg blij mee mogen zijn, is dat we tegenwoordig de mogelijkheid hebben om eenvoudig dit soort gebeurtenissen te filmen. Laat u nooit intimideren door de politie: u mag op de openbare weg gewoon altijd alles filmen en fotograferen. Er is niemand die u dat mag verbieden. Zonder de snel verspreide filmpjes was de politie moeiteloos gedekt door het OM en waren de agenten er waarschijnlijk mee weggekomen. Dat gaat ze in dit geval niet lukken.