Van mij mag u de holocaust ontkennen. En Mein Kampf kopen, verkopen en/of bezitten. Mein Kampf zou sowieso gewoon in iedere openbare bibliotheek te leen moeten zijn. Als de koran vrij verspreid mag worden, toch het handboek van een ideologietje dat meer slachtoffers maakte dan het fascisme van Adolf Hitler, dan Mein Kampf ook.

Grappen over gaskamers, negers (al dan niet dobber-), vrouwen, gehandicapten (nouja die twee categorieën overlappen elkaar een beetje, vrouwen zijn een soort mannen met ratio- en humorhandicap), enge ziektes, incest, natuurrampen, ongelukken, profeten, godjes, lelijke babies, politici en vooral het koningshuis: meer, meer, meer daarvan, alstublieft.

Mag u verder helemaal zelf weten of u die grappen wenst aan te horen, en of u ze grappig vindt. Zo ben ik dan ook wel weer, mensen mogen de gekste dingen zeggen maar dat hoeft u niet per se aan te horen of het er mee eens te zijn. Zo werkt dat in een vrij, westers land. Daarom ben ik ook tegen een spreekverbod voor haatimams, tenzij de AIVD goede gronden heeft om ze een visum te weigeren. Laat die gekken hun gif maar spuien. Enorme open deur he, wat ik hierboven allemaal zei?

Gisterenavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie was het dan ook vooral een ons-kent-ons moetkunnen vrijewoord-hoogmis. Met snoeiharde witzen over joden vergassen, korans verbranden en ISIS-onthoofdingen. Want we zijn het er allemaal, van burgemeester Van der Laan tot die lieve mijnheer Bourzik van de Moslimkrant, over eens dat je zulke moppen niet grappig hoeft te vinden, maar dat ze wel gemaakt mogen worden. Van der Laan gaf zelfs na enig aandringen toe dat het wetsartikel dat majesteitsschennis strafbaar stelt, nogal ouderwets is en waarschijnlijk spoedig afgeschaft zal worden.

Dit naar aanleiding van een vraag over Abulkasim al-Jaberi, een anti-Zwarte Piet en pro-Gaza activist die openlijk Hamas steunt en met terreur dreigt, maar werd opgepakt voor het roepen van ‘Fuck de koning.’ Daar gaat er dus iets mis met onze mooie vrijheid van meningsuiting, maar zelfs daarover was consensus bij de aanwezigen. Was het dan een opendeurenintrap-feestje, VVMU-circlejerk, zelffeliciterend vrijheid vieren? Nou nee. Zodra er een hoogbejaarde tekenaar met 6 man beveiliging het podium op loopt en over een cartoon die hij maakte van de haatprofeet van de kwaadaardigste aller religies zegt: “The drawing was justified. Now they are trying to kill me”, voelt het avondje niet meer als een eensgezind herkauwen van een principe waar we het toch allang over eens zijn met ons allen.

En vergis u niet: het vrije woord gaat nooit verloren, maar het zou zomaar kunnen dat u er een akelige prijs voor moet betalen als u van uw vrije meningsuiting gebruik maakt. Dat is een cliché, ja, maar dat moeten we niet vanzelfsprekend gaan vinden, debatten onder zware beveiliging. Dus verbrand een koran. Koop Mein Kampf. Maak Godwingrappen en AuschWitzen. Net zo lang tot alle lange tenen beurs zijn, alle kwetsgevoelens voorzien van een laagje eelt en alle dreiggekkies gewend zijn aan andermans vrijheid van meningsuiting en hun strijd staken.