Jeroen Adema is terug van weggeweest. 

 

Gelukkig mag ik na twee weken mijn stem weer gebruiken, want hierom moet ik toch echt bulderen van het lachen. Een lezeres van het NRC Handelsblad voelde zich beledigd door een column van Akwasi Ansah, waarin hij los ging over dames op middelbare leeftijd die zich nog hip wilde kleden. Dat schoot Renée Geling-van Ballegooij in het verkeerde keelgat. Well done Akwasi, dan heb je een goed stuk geschreven. Als men zich kwaad maakt dan voelt men zich aangesproken. Misschien draagt mevrouw Geling-van Ballegooij ook zo’n kortpittig kapsel, in een vruchteloze poging om op haar 55ste er nog jong en hip uit te zien. Echt een welvaartsprobleem en non-nieuws dus, maar het is komkommertijd en dan mag dat.

Terwijl Nederland zich vermaakt met wielrennen en non-nieuws is er ook echt nieuws te melden en wel uit “Bella Italia”. Dit jaar zijn hier al 85.000 migranten aangekomen. Zijn dat mensen die oorlogsleed probeerden te ontvluchten? Nee, het gaat vooral over mensen uit Nigeria, Gambia en andere Afrikaanse landen die graag een graantje willen meepikken van de Europese welvaart. De Italianen willen deze economische migranten graag snel doorsluizen naar het noorden. Alleen de Oostenrijkers zitten er niet op te wachten. Met de verkiezingen voor de deur kunnen de regeringspartijen daar geen tweede migrantenstroom gebruiken. Daarom wil de federale regering in Wenen alle passen naar Italië sluiten.

Ook in Duitsland zijn er verkiezingen en wel omdat Angela Merkel graag wil winnen. Zal ook zij tot september haar kaken stijf op elkaar houden, in plaats van nogmaals “Wir schaffen das” te roepen? De lokroep naar de racistische AfD kon best wel eens groot zijn als er opeens allemaal Ghanezen en Nigerianen op het CS van München verschijnen.

Jammer dus voor de Italianen, maar ze zullen het zelf op moeten lossen. Die oplossing is voor de meeste migranten eigenlijk heel simpel. Terug naar het land van herkomst. Want hoe triest de economische situatie in die Afrikaanse landen wellicht ook kan zijn, die landen zijn veilig. Er is geen reden voor asiel.

Maar de schuld voor deze problemen ligt niet geheel bij de Italianen. Ook de andere lidstaten zijn medeschuldig aan het probleem waarmee Italië nu te kamepen heeft. Al sinds 2015 is men binnen de EU namelijk bezig om de migratiestromen in goede banen te leiden. De lidstaten zouden meer gaan samenwerken. Uitgewezen asielzoekers zouden centraal geregistreerd worden. Ook de COTONUE overeenkomst van 2002, dat de EU met de Afrikaanse landen heeft gemaakt, moet eens serieus nageleefd worden.

Wat heeft de EU de afgelopen 15 jaar zitten doen? Helemaal niets. De lidstaten liggen continu dwars. Daarom ligt de bal nu in Den Haag, Berlijn en Wenen. Gaan we verder op de oude toer. We houden ellenlange vergaderingen op kosten van de belastingbetaler. Wanneer gaan we gemaakte EU-afspraken eens naleven? Dat betekent concreet: doorgeven wie waar is afgewezen en waarom en de identiteitsgegevens en biometrische gegevens doorgeven aan de andere lidstaten. De EU moet eindelijk werk maken van de bescherming van de buitengrenzen. Alleen wie echt in nood is moet binnen kunnen komen. Werken de Afrikaanse landen niet mee? Prima, dan kunnen we snoeien in de ontwikkelingshulp en stellen we investeringen uit. Dat is dan ook meteen weer een mooie bezuiniging.

De Europese eenheid staat en valt met ons migratiebeleid. Nu al weigeren de Oost-Europese landen migranten op te nemen. Oostenrijk dreigt er mee eigenhandig de Brennerpas dicht te gooien, zoals men dat al met de Balkan-route heeft gedaan. Het dichtgooien heeft voor de hele EU ernstige gevolgen. Grenscontroles tussen Italië en Oostenrijk kosten tijd en geld. Transportondernemers zullen via de Gotthardtunnel in Zwitserland moeten reizen en daar vragen de Zwitsers vast een paar Francs voor. Met als gevolg dat goederen in heel Europa duurder worden. In de meeste lidstaten groeit de weerstand tegen meer economische migranten. Over de stijgende kosten van de sociale zekerheid hebben we het dan nog niet eens gehad.

Ga dus vooral door met het kijken van de Tour en het boos worden om onzinnige columns.Ik zou mij eerder druk maken over een tweede migrantencrisis, want dat kan de EU niet aan en dat kan uw portemonnee niet aan. Eem mooie taak dus voor de informateur en de beoogde regeringspartijen.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons