Kinderen kunnen op islamitische scholen zo fijn zichzelf zijn. Zo verklaart basisschooldirecteur Abdelsadek Maas de populariteit van islamitische scholen. Godmiljaar man, zichzelf zijn? Heeft u een TIA ofzo, kan ik iemand bellen, blieft u een pilletje onder uw tong? Welk kind is in mozeskriebelsnaam ‘zichzelf’ als het een doekje om de kop gebonden krijgt teneinde mannen niet met haar hoerige minderjarige hoofd in verleiding te brengen? Welk kind is ‘zichzelf’ als het ontdaan wordt van zijn voorhuid, omdat zulks wordt voorgeschreven door een religie waar het arme schaap geen enkele zeggenschap over of benul van heeft?

Lekker jezelf zijn in de islam, hoe bevalt dat, als je vrouw, homo en/of andersdenkende bent? Niet zo heel best he? Nee, dat dacht ik ook. Religieuze indoctrinatie is het kryptonite van jezelf zijn, kinderen kunnen op een islamitische basisschool fijn zijn wat hun ouders willen dat ze zijn: onder elkaar, met de rug naar de Nederlandse samenleving, doordrenkt van een ideologie van onderwerping.

Prima, mag in Nederland, vrijheid van godsdienst en onderwijs is een groot goed. Ook al ben ik het met collega Schut eens dat de Nederlandse staat geen enkele vorm van confessioneel onderwijs zou moeten bekostigen. Ongeacht het merk Opperwezen dat u aanhangt, staatsscholen zijn idealiter openbaar en indoctrinatie betalen gelovigen zelf maar. Doch dit terzijde.

Maas is nog niet klaar, er is nóg een reden dat islamitisch onderwijs zo geliefd is. “Door het huidige klimaat in Nederland zoeken moslims elkaar steeds meer op. Als je een hoofddoek draagt, word je met de nek aangekeken.” Op de groep 8 musical van de islamschool spelen alle kindjes de slachtofferrol, zo veel is duidelijk.

Islamcritici, synagogen, PVV-politici en media worden beveiligd vanwege de ongebreidelde agressie en dreiging die er van de radicale islam uit gaat, maar ‘het huidige klimaat in Nederland’ noopt moslimouders tot het apart scholen van hun kindertjes? Omdat zij met de nek aangekeken worden door niet-moslims? Als kinderen in de basisschoolleeftijd een hoofddoek dragen, als kinderen weigeren gemengd te sporten, als meisjes worden onttrokken aan schoolreisjes, wie kijkt wie dan met de nek aan, precies? Alsof je zelf een bord met NEE GA WEG in je voortuin zet en dan klaagt dat je zo weinig bezoek krijgt.

Bovendien is de realiteit anders, kan ik u vertellen. Het met de nek aankijken is islamitische kinderen niet vreemd, zo leerde ik op de basisschool van mijn kroost. Verjaarstraktaties van niet-moslims werden demonstratief in de prullenbak geflikkerd, onder luid gejoel dat er varken in zou zitten (fruitspiesjes mensen, die maken wij kafirs altijd met spek, zoals u weet) en worst of ham op brood? Scheldpartijen, meestal deels in het arabisch. Dat nam ik die kinderen niet kwalijk, trouwens, weten zesdegroepers veel. Maar zo de ouden zingen, piepen de jongen.

Enfin. Succes met je scholen, en het jezelf zijn, en het klimaat. Weer een generatie van segregatie, weer vol op het slachtofferorgel, weer rechtvaardiging zoeken voor het plukken van alle vruchten van het vrije westen en tegelijk spugen op de fundamenten daarvan. Als je CITOscores maar in orde zijn, nietwaar? Jezelf zijn, het zal mij benieuwen hoeveel oud-leerlingen van het islamitische onderwijssysteem uiteindelijk tot de conclusie komen dat zulks bijvoorbeeld heel fijn kan in het Kalifaat. En hoe veel er vinden dat wij onze maatschappij maar moeten omvormen, desnoods met enige terreur en dwang, opdat zij heerlijk zichzelf kunnen zijn.