“Maar juf! Hij begon! En nou doe ik het ook en krijg ik op mijn kop, das echt vet oneerlijk!”

“Nee, het geldt voor iedereen, ik had het niet alleen tegen jou: we schelden niet en we laten elkaar uitpraten.”

“Jawoor, hij kan alles zeggen en als ik wat terugzeg mag het opeens niet meer. Laat maar, ik ga in de poppenhoek met de meisjes want jullie zijn stom. Puh.”

“Nou kom, jullie kunnen toch samen spelen. Geef elkaar een hand en zeg sorry.”

“Wil ik wel, maar dan moet hij ook sorry zeggen. Eerlijk is eerlijk.”

Bovenstaande dialoogje speelde zich af op circa 174 Nederlandse basisschoolpleinen, in de zojuist afgelopen middagpauze. En… In ’s lands vergaderzaal, waar de Tweede Kamer het asieldebat voert. Jesse Klaver van GroenLinks noemde Geert Wilders van de PVV een ‘nepdemocraat’. Voorzitter Van Miltenburg tikte hem op de vingers, waarop Klaver, en dit is écht waar, zei het woord wel te willen terugnemen. “Maar alleen als hij het ook doet met ‘nepparlement’, gelijk oversteken,” pruilde de oversized kleuter.

Het is sneuer dan sneu.

De totale radeloosheid ten aanzien van de vluchtelingenstroom is andermaal pijnlijk duidelijk. De PvdA wil 100.000 noodwoningen bouwen, de VVD raaskalt over borstvergrotingen, D66 pist wat over de borstwering van de ivoren toren op demense, de PVV hengst op het grenzendicht-orgel en iedereen is vergeten om Snotneus uit te leggen dat hij volksvertegenwoordiger is en geen zesdegroeper.

Jesse Klaver moet zich diep schamen voor zijn wanvertoning, maar misschien moeten we hem dankbaar zijn voor zijn flater. Als we in de AZC’s een filmpje met ondertiteling laten zien aan de nieuwkomers, en we slagen er in die mensen te laten geloven dat dit écht serieus waar het niveau van de Nederlandse volksvertegenwoordiging is, vluchten ze vermoedelijk terstond terug naar Syrië. Liever leven onder een bommengooiende dictator dan in een democratie waarin parlementariërs hun ambt verkwanselen.

Jesse Kleuter. En nee, dat neem ik niet terug.

Beeld cc Joe Mabel