De Islamitische Universiteit Rotterdam is al lang in opspraak. Het ophefballetje ging rollen in maar 2013, toen deze blogger enkele opmerkelijke uitspraken van rector Ahmet Akgündüz aan het licht bracht. In oktober van dat jaar gingen ook bij de rest van de mediaas de ogen open, toen Akgündüz stelde dat met andersgelovigen niet te praten valt. Goedemorgen, duurt dik een half jaar maar dan zijn ze ook up to speed. In januari 2014 lag er een aangifte tegen de rector uit de Alevitische gemeenschap, omdat de man deze islamitische stroming als ‘minderwaardig’ bestempelde.

Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) was toen tevreden met de toezegging van de IUR dat “(de IUR) zich actief wil inzetten om een brug te slaan tussen de (normen en waarden van de) Nederlandse maatschappij en de islamitische gemeenschap.” En, hoe ging dat? Dat bruggen slaan? De PVV en de VVD hielden er een debat over, maar Bussemaker kon er weinig aan doen.  De hate speech viel netjes onder onze mooie vrijheid van godsdienst. 

Dat de inmiddels in detentie verblijvende Abou Souhayb/Sa’ied oftewel Rudolph Holierhoek, verdacht van terreurplannen, er vrolijk in de medezeggenschapsraad zat, deed daar niets aan af. Sterker nog, het vormde geen enkel beletsel voor CDA-prominent en Minister van Staat Ruud Lubbers om er de opening van het allahcademische jaar te verzorgen.

Kort daarna, in september 2014, was er weer een incidentje dat vooral heel onfortuinlijk afstraalde op de goedwillende IUR: twee studentes stapten naar de rechter omdat zij seksueel geïntimideerd zouden zijn. Maar de school bleef gewoon open.

En nu, met de kalifatisering van Europa in volle gang, komt Bussemaker opeens met het geniale plan om eens te laten onderzoeken of die tent niet gewoon dicht kan. Vergunningenverlener voor het hoger onderwijs NVAO gaat wel nog even kijken of zij ‘burgerschap en integratie’ niet wat beter in het onderwijs kunnen opnemen. Wat denk u zelf, mevrouw Bussemaker? Hoe veel hate speech, vrouwenhaat, terreurverdachten en anti-westerse denkbeelden kan een school herbergen zonder dat de accreditatie wordt ingetrokken? 

Beeld cc: wikimedia commons