Sangar Paykhar betoogt dat communistische symbolen even fout zijn als nazi-symbolen.

 

Afgelopen dagen hebben mensen wereldwijd terecht met verontwaardiging gereageerd op de samenkomst van rechtsextremisten in Charlottesville. In het klein stadje in de staat Virginia van de Verenigde Staten hebben mannen met hakenkruizen en andere symbolen van nazisme en fascisme de bewoners flink laten schrikken. Het beeld van duizenden rechtsextremisten met fakkels die door de straten marcheren gingen de wereld over.

De dodelijke aanslag van een rechtsextremist op de tegendemonstranten, de rellen en de gevechten die waren uitgebroken worden vrijwel door iedereen toegeschreven aan de neo-nazi’s, de alt-right en de KKK. De aanhangers van die groepen en andere rechtse Amerikanen zijn daar niet mee eens. Zij wijzen naar Antifa, een organisatie die met geweld rechts-extremisme probeert te bestrijden. Op verschillende rechtse Amerikaanse media circuleren beelden van linkse tegendemonstranten die rode vlaggen met hamers en sikkels bij zich hebben. Daarmee geven zij aan dat ook de tegendemonstranten symbolen van haat en onderdrukking dragen.

Als een hakenkruis gedragen door een rechtsextremist voor verontwaardiging zorgt, waarom zou een hamer en sikkel dan wel door de beugel kunnen? Hebben de rechtse groeperingen daarmee een punt? De nationaalsocialisten hebben zes miljoen joden de gaskamers ingestuurd en de WOII heeft in totaal voor tientallen miljoenen doden gezorgd. Als wij daarom de symbolen van Nazi Duitsland afkeuren is dat volkomen terecht.

Maar hoe zit het dan met miljoenen mensen die door communisten zijn omgebracht? Sinds de Rode Revolutie in Rusland zijn er in voormalig Sovjet-Unie minimaal twintig miljoen mensen vermoord. Volgens historici heeft de communistische leider van China, Mao Ze Dong zeventig miljoen Chinezen vermoord. Pol Pot van Cambodja heeft twee miljoen doden op zijn naam staan. Afghanistan, het land waar ik vandaan kom, daar worden nog steeds massagraven gevonden. Het communistische regime van dat land heeft van 1979 tot 1992 met behulp van Sovjet-Unie twee miljoen Afghanen vermoord.

Voor een Europeaan of een Amerikaan die nooit communisme heeft meegemaakt is het moeilijk voor te stellen wat voor associaties mensen hebben met de symbolen van het socialisme en communisme. Een rode vlag, een hamer en een sikkel of hoera roepende menigte. Daardoor krijgen sommige mensen nog steeds angstaanvallen.

De linkse activisten die massaal naar Charlottesville waren gegaan om de rechtsextremisten te bestrijden zijn duidelijk bewust van het gevaar dat nazisme vormt voor de wereld. Maar zijn zij ook in staat om kritisch na te denken over de ideologie die zij zelf aanhangen en de symbolen die zij dragen?

Veel mensen zullen zonder nadenken rechtsextremisten en hun symbolen afkeuren. Dat komt dankzij zeven decennia lang durende campagne in het onderwijs, popcultuur en literatuur tegen rechts-extremisme. Helaas wordt er nog altijd onvoldoende aandacht besteed aan het gevaar van socialisme en communisme. Het lijkt alsof men tientallen miljoenen slachtoffers van linkse ideologieën minder belangrijk vinden. Daarmee geven wij samen een verkeerde signaal af aan de rechts-extremisten. Daarmee zeggen wij eigenlijk dat wij misdaden van Nazi Duitsland erger vinden dan de misdaden van communisten die in schaal veel groter zijn.

Om de moral highground te claimen en met de vinger te wijzen naar anderen moet je vrij zijn van hypocrisie. Want niemand neemt iets aan van mensen die met twee maten meten. Daarom moeten mensen die werkelijk willen strijden tegen het nazisme zich vrijmaken van alle symbolen die net zo erg zijn als niet erger.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons