De omstandigheden dwongen mij mijn politieke voorkeur eens even tegen het licht te houden. Het vreemde geval wilde namelijk dat ik afgelopen week ontslag kreeg als columnist bij Vrouw, in de Telegraaf. De reden die werd aangegeven was dat ik te links was.

En dat ik teveel over politiek had geschreven. En dat als ik dat dus deed, dat niet paste bij het rechts conservatieve statuur van de Telegraaf. Zo schreef collega Catherine Keyl ook weleens over politiek op de pagina Vrouw, maar was dat minder erg omdat zij rechts was. Nu moet ik zeggen dat ik mijzelf niet in een ‘links’ hokje zou duwen, maar inderdaad, ultrarechts kan ik mijzelf zeker ook niet noemen. Ik ben niet het type wat terug in de tijd wil, omdat dat zelden goed is. En dus ben ik bijvoorbeeld voor Europa en niet voor een Nexit. Is dat links?

SPOEDCURSUS STAATSINRICHTING

Toch raakte ik een tikje in de war. Want vorige week zat ik in een radio-uitzending van Dit is de dag met Jan Roos, u weet wel die van GeenStijl, inmiddels  leader of the pack van splinterpartij VNL en druk bezig met een spoedcursus “Staatsinrichting”. Hij merkte in de uitzending op dat Geert Wilders helemaal niet rechts is, maar links. Nu heeft ook Mark Rutte dat weleens geroepen, maar ineens lijkt het salonfähig om Wilders ‘links’ te noemen. En eerlijk, we weten niet meer zo goed wat links en rechts is in deze wereld.

Als je even de oorsprong van links en rechts zoekt, staat links gedachtengoed voor een sturende overheid die zorg draagt voor een betaalbare zorg en de minderbedeelden in het land. Rechts gedachtengoed is juist van vrijheid en geen sturende overheid. Van oudsher zijn partijen als de PvdA en SP en GroenLinks aan de linkerzijde in het politieke spectrum ingedeeld, en de VVD PVV aan de rechterzijde en D66 en CDA in het midden.

SELFIE-LINKS

Tom-Jan Meeus schreef in NRC Handelsblad afgelopen weekend dat er een soort selfie-links aan het ontstaan is. Dus niet meer links over de volle breedte waarin we zorgen voor ouderen, zzp-ers en vluchtelingen, nee, alleen links zijn als het zo uitkomt. Natuurlijk willen we allemaal een vaste baan, een aardig pensioen en een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Precies die klassiek linkse thema’s gaan de klassiek rechtse partijen claimen in hun verkiezingscampagnes. Partijen als D66 en PvdA gaan het daardoor zwaar krijgen, omdat al hun thema’s dus ook door rechts zullen worden gekaapt, met een voor de burger zeer welkome explosieve mix van anti-Islam en anti-immigratie.

“Ga ik links stemmen als ik op Geert Wilders stem? Of ga ik VVD stemmen en daarmee ook selfie-links stemmen?”

Dus ja, is Geert Wilders linkser dan de SP, zoals Jan Roos zei? En zo ja, waarom ben ik dan te links voor de Telegraaf? Het zijn verwarrende tijden. Ga ik links stemmen als ik op Geert Wilders stem? Of ga ik VVD stemmen en daarmee ook selfie-links stemmen? Of moet ik nou toch op Jesse Klaver stemmen, voor het ware linkse karakter? Of de PvdA, waarvan ik niet meer weet waar ze ook al weer voor staan? Het enige wat mij voortdrijft is niet of ik links of rechts in een hokje te stoppen ben, maar de vraag of ik als mens elke morgen nog in de spiegel kan kijken. Of ik bijdraag aan de maatschappij. Of ik vooruitga in plaats van terug in de tijd. Of mijn kinderen nog een toekomst zullen hebben en alles wat daar politiek gezien bij hoort. Ik hoop op een politieke partij die dat gedachtegoed eens op een rijtje kan zetten. En op een nieuwe column, in een andere krant natuurlijk.