Nou, is toch chic van de Gemeente Amsterdam. Waar uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen rekenen op basale opvang en de goede zorgen van allerlei betrokken burgers met “geen mens is illegaal”-spandoeken, waren de daklozen tot nu toe nogal buiten beeld qua zorg en hulp. Heel oneerlijk maarja, exotisch leed is mediagenieker dan autochtoon leed, nietwaar. Maar daar komt dus verandering in, de rechten van uitgeprocedeerden en daklozen worden gelijkgetrokken.

De opvang, voor Swiebertjes tot nu toe gelimiteerd want alleen bij extreme koude beschikbaar in de zogenaamde Winterkouderegeling, wordt de hele winter opengesteld. Aan het chique Valeriusplein nota bene. Bed, brood en bad voor sloebers en illegalen. Gebroederlijk de winter door. Het is bizar dat legaal in Nederland verblijvende mensen dus jarenlang minder faciliteiten hadden dan illegalen. De kosten voor het ongedaan maken van deze sloeberdiscriminatie bedragen vier ton. Ik zou het graag op mijn rekening bijgeschreven zien, daar niet van, maar voor een gemeente is het een relatief gering bedrag. Hadden ze best eerder kunnen doen, in plaats van allerlei kulsubsidies. Beter nog zou het zijn om de situatie helemaal om te draaien: illegalen krijgen alleen bij extreme kou of uiterste nood opvang, voor daklozen staat er altijd een bed ter beschikking. Eigen paupers eerst, nietwaar.

In de Volkskrant bepleit asielzoeker Kiza Magendane het adopteren van asielzoekers door Nederlandse gezinnen. Misschien geen gek idee voor de uitgeprocedeerden. Als al die types die op Facebook alsmaar lopen te schooien om dekens en kleding voor de zielige mensen in de vluchtkerk of gekraakte garage of whatever, nou gewoon ieder eentje mee naar huis namen? Dan spreken we af dat ze er tweemaal daags over mogen twitteren, want sosjaal betrokken zijn telt alleen als je hele netwerk ziet hoe Goed jij bezig bent natuurlijk.

Magendane speelt schaamteloos in op dat sentiment, volgens hem ben je alleen een waarlijk fatsoenlijk mens als je een PTSS-Syriër of een (al dan niet gefingeerd) homosuele Ugandees redt van stapelbed en pingpongtafel in het AZC. Maargoed, zijn pleidooi om meer zelfredzaamheid en minder overheidsbemoeienis is op zich toe te jui…. Oh. “Zo kan de overheid waar nodig financiële ondersteuning bieden aan gezinnen of organisaties die een asielzoeker adopteren.” Laat maar. Wereldwinkelvrouwtjes met een Iraniër op zolder kunnen alsnog hun bleke veganistiese klauwtje ophouden bij Vadertje Staat, als het aan model-asielzoekert Magendane ligt.

Neen, we moeten grenzen stellen. En als het stellen en bewaken van geografische grenzen kennelijk zo vreselijk moeilijk is, u weet wel, grenzen waar we illegalen gewoon overheen kunnen zetten en dat ze dan weg zijn, want illegaal, dan moeten er maar grenzen aan de hulpverlening worden gesteld. Geen opvang voor illegalen, betere opvang en vooral begeleiding naar een woning voor Nederlandse daklozen. U vindt dit zielig en/of hardvochtig? Nou, dan zult u vast vooraan staan in de rij voor illegalenadoptie. Zoek een leuke uit, liefst een wat oudere want die zijn rustiger. Een zalig en gewetensrein kerstfeest gewenst.