Ja, dit gaat dus fout. Hoewel de vele, vele bezwaren van omwonenden en politici tegen de Goudse Megamoskee legitiem zijn, wil dat niet zeggen dat alle middelen geoorloofd zijn om te voorkomen dat die moskee er komt. Het AD meldt dat Goudse raadsleden een mail hebben ontvangen van Identitair Verzet, een extremistische groepering die eerder een moskee in aanbouw te Leiden beklom om er een spandoek op te hangen en dit weekend hetzelfde deed met de beoogde Megamoskee-locatie te Gouda, het PWA-terrein.

Een spandoek van een niet-in gebruik zijnde moskee laten wapperen is moeilijk een hate-crime te noemen, ook al wordt dit gretig zo geframed door links. Zolang je mensen niet hindert of in gevaar brengt en niets vernielt is zo’n actie nog wel te verdedigen. Politici mailen met de boodschap dat zij huisbezoek kunnen verwachten om ze ‘tot inkeer te brengen’ over hun ja-stem voor het moskeeplan, is andere koek. Het is slim geformuleerd zodat het juridisch niet als ‘bedreiging’ kan worden aangemerkt, maar ik zou me niet prettig voelen als zo’n bericht in mijn mailbox ploft.

Er is iets raars aan de hand met de mail: Identitair Verzet stelt dat zij de mails niet gestuurd hebben. Wel is de tekst over huisbezoek te lezen op hun Facebook-pagina. In een latere verklaring stellen zij bovendien dat de tekst over huisbezoeken ‘ludiek’ bedoeld was, zie onder.

Screen Shot 2015-07-06 at 10.21.50 AM

Dan zijn er drie opties: Identitair Verzet liegt. Of een derde partij heeft de tekst gekopieerd en uit naam van IV naar de raadsleden gestuurd. Of de politici liegen en hebben helemaal geen mail gehad.

Nog even over dat ‘ludieke’ huisbezoek: wie die mails ook stuurde, en zelfs al is er geen mail gestuurd maar staat de tekst alleen op Facebook, ludiek my ass. ‘Grappen’ over huisbezoeken zijn echt allerminst ludiek als je aan de ontvangende kant staat. Politici zijn publieke figuren en als je het met ze oneens bent, bestrijd je ze in de publieke ruimte. Zoals de bewoners, verenigd in Gouda Noord Zoals Het Hoort, dat al maanden doen met uren en uren inzet, inspraak, brieven schrijven, mediawoordvoering, stukken lezen, zich organiseren en noem maar op. Bewoners die zich distantiëren van welke politieke of extreme groepering dan ook. Van hun website

Aktie van Indentitair Verzet
De vereniging is niet verbonden met welke extremistische of radicale organisatie dan ook.
Wij betreuren dat de hele gang van zaken wordt gekaapt door ID-verzet en wordt misbruikt voor hun eigen machtspolitieke agenda. Wij staan dan ook niet achter dit soort akties en nemen hier nadrukkelijk afstand van.

Bewoners die door initiatiefnemers van de moskee steevast worden geframed als racisten en islamofoben, iets wat Identitair Verzet nu weer een stukje makkelijker heeft gemaakt. Dat je streeft naar hetzelfde doel, maakt je niet automatisch tot bondgenoten.

Wie dat ook goed gesnopen heeft, is Quinsy Gario. Zijn naam schitterde in afwezigheid onder de malle open brief om Haagse politiechef Van Musscher weg te krijgen uit zijn functie. De reden? Gario kon zich niet vinden in de keus van mede-ondertekenaars, sommigen van hen zijn niet anti-Zwarte Piet genoeg.

Screen Shot 2015-07-06 at 11.10.54 AM

Is dat grappig? Enorm grappig, maar hij heeft wel gelijk. Hij snapt het principe dat je het inhoudelijk eens kan zijn met een doel (geen moskee, Van Musscher wieberen, whatever) maar dat je wel even goed moet kijken met wie je precies in zee gaat. Iets wat de overige ondertekenaars nalieten, mijns inziens de werkelijk geldige reden om niet te tekenen is het feit dat Hamas-fanboys van EMCEMO en Internationale Socialisten zich hebben verbonden aan de open brief.

Het kan de overige ondertekenaars kennelijk niet schelen, of ze vinden hamas wel tof, of ze zijn zo egogeil geweest om hun naam weer eens aan antiracisme te verbinden omdat het geld oplevert. Cynisch? Jep, maar niet van mij. Lees hier hoe de dames Nzume en Bergman hun nobele doel maximaal benutten om hun eigen werk te promoten. Heel cynisch inderdaad.

Meeliften op een bepaald doel voor persoonlijke profilering, het schaadt in deze beide gevallen de mensen die oprecht opkomen voor waar ze in geloven. 

Beeld: IV in actie in Leiden, via Twitter