In het kader van de ver-pretparkiseerde gekte die 4 en 5 mei inmiddels zijn, heeft het Het Comité 4 en 5 mei behaagd om dit jaar een pontonbrug tussen Amsterdam en Amsterdam-Noord aan te leggen. Mensen kunnen dan, net als in de hongerwinter, over het IJ lopen teneinde in Noord te trachten wat eten bij mekaar te scharrelen.

In tegenstelling tot 70 jaar geleden hoeft dat niet op een fiets met houten banden. Of op gebarsten klompjes gevuld met stro, oude kranten en losgevroren tenen. Neen, er komt een Vrijheidsmaaltijd met Boerenmarkt aan de overzijde van het IJ, om de mensen die de barre wandeltocht over de pretpontons overleven te voorzien van superauthentiek hongerwinter-eten gemaakt onder het toeziend oog van een historicus.

Het hele punt van de hongerwinter, stelletje WO2-vampieren, was dat er dus niks te vreten was. Met je boerenmarkt en vrijheidsmaaltijd. En heel gek, maar ik betwijfel of één en ander wel zo historisch correct gaat worden uitgevoerd op die 5 mei-kermis. Daarom, staat u mij een adviesje toe om de hele verherdenkingsbeleving zo historisch accuraat mogelijk te laten verlopen.

Om te beginnen mogen de pontonwandelaars de week voorafgaand aan 5 mei niet eten. Hologige hongerklop is de beste start voor een dagje hongerwinteren. Dan die malle chefkok. Die heeft voor een Vrijheidsmaaltijd van duizend man het volgende tot zijn beschikking: drie kratten tulpenbollen. Vijf katten waarvan eentje met drie poten. Twaalf duiven en aanhangende luizen. Een wormstekige prei. Twee rantsoenen grauw brood. Een mandje onduidelijke visjes, uit de gracht gehengeld. Acht eieren, herkomst, vogelsoort en versheid onbekend. Hiervan kookt hij in ludieke gaarkeuken-setting een soep, waarvoor de deelnemers in de rij moeten staan met afgebladderde emaillen kommen. De rij vormt zich op basis van het recht van de sterkste, nog levende oud-leden van de NSB hebben sowieso voorrang op vertoon van hun lidmaatschapskaart. Ambassadeurs van de Vrijheid, dat zijn altijd muzikanten die bij DWDD hebben opgetreden en per helikopter naar allerlei festivals worden gevlogen, worden verkleed als Zweedse broden uit vliegtuigen gedumpt.

Dan de boerenmarkt. Die zal worden bemand door gewetenloze boeren. Het publiek kan er eieren, melk en vlees kopen in ruil voor trouwringen, erfstukken, kopgeld en/of seksuele gunsten. Uitgemergelde hipsters met een bakfiets vol kinderen moeten kiezen: krijgt ScheurbuikSterre of BuikloopBickel vandaag te eten? Wie nog een oma heeft die “nooit eten kan weggooien sinds ze de hongerwinter heeft meegemaakt” mag haar meenemen. Zulke omaatjes krijgen tompoezen, mogen op een makkelijke stoel zitten en lachen om hun nageslacht.

En dan doen we volgend jaar weer normaal. 4 mei lekker rellen over al dan niet Duitschers herdenken en 5 mei moet gewoon een nationale (vrije!) feestdag worden.