Hanina Ajarai, de columniste die schreef dat voetballer Nouri haar wel iets deed maar de slachtoffers van de MH17 niets, moet weg bij het Algemeen Dagblad.

Nouri

Ze was een van die columnisten waar ik het liefst geen enkele letter aan vuil maakte, omdat ze totaal oninteressant is geen inzichten met de wereld deelt waar ik iets mee kan. Liever had ik ook niks gezegd over ‘Nouri vs. MH17’, maar omdat deze column de ophef van de week was kwam ik er eigenlijk niet onderuit. 

Hanina Ajarai is natuurlijk columnist geworden omdat ze een hoofddoek draagt. Maar het feit dat ze een hoofddoek draagt maakte haar tot kop van jut voor veel rechtse scribenten. Dit was voor Hanina Ajarai a blessing in disguise, want als je controversieel bent gaan meer mensen je lezen – ook tegenstanders die zich alleen maar aan je willen ergeren.

Maar meestal gingen haar columns niet om islamgerelateerde onderwerpen maar om het leven van een saaie huisvrouw. Onder haar hoofddoek zit een kortpittig kapsel. Hanina doet het goed op de huishoudbeurs, op Tupperware party’s en Bingo-avonden. Als ze dat imago wat verstandiger had uitgewerkt had ze heel groot kunnen worden: Sidekick van Linda de Mol bij ‘Ik hou van Holland’, een duet zingen met Guus Meeuwis en in de jury bij ‘Wie wordt de nieuwe Topper?’ (in plaats van Geer of Goor). En natuurlijk de Gerda Havertong met hoofddoek bij Sesamstraat. Maar Allah besliste anders.

In Nederland heb je het spreekwoord ‘Schoenmaker, blijf bij je leest.’ Er zal vast wel een mooi Arabisch equivalent voor bestaan. ‘Tapijthandelaar, vlieg niet te hoog’, of iets in die trant. Als Hanina naar deze tegeltjeswijsheid had geluisterd had ze haar vingers niet gebrand aan de MH17. Maar door over zo’n ingewikkelde en gevoelige kwestie zo’n domme column te schrijven heeft ze al haar krediet verspeeld. Benieuwd of het Algemeen Dagblad weer met een ‘excuusallochtoon’ zal komen. Quincy Gario lijkt mij een goed idee: die kan ook niet schrijven en staat garant voor ophef.

 

Afbeelding omslag: Wikimedia / Wikipedia Commons