Het is onze plicht mensen. Het recht om te stemmen is zwaar bevochten, en nu is het moment aangebroken om daar massaal gebruik van te maken. Wie thuisblijft, moet niet klagen als de dingen niet gaan zoals hij of zij wil. Natuurlijk, een enkele stem zal niet doorslaggevend zijn, je hebt maar een ietsiepietsie invloed. Maar niet stemmen is NUL invloed, denk daar maar eens over na.

Het gaat al een tijd niet lekker. Het wrong. Het zakte in. De vroegere frisheid en esprit waren op. Toen kwam die geblondeerde nieuwe ster aan het firmament en eerlijk gezegd, dat zorgde voor verdere polarisatie. Nu zitten we met de gebakken peren van een bijna failliet systeem. Kunnen we cynisch over doen. Wegkijken. Thuisblijven. Mijmeren over hoe het vroeger was, toen massa’s mensen uitliepen om deel te nemen aan de magie. Toen de boel nog een geoliede machine was. Maar die tijden zijn voorbij.

Laat u leiden door verstand en ratio, stem niet vanuit de onderbuik. Wat er op het oog voor nu leuk uitziet, kan over luttele maanden passé en verlept zijn. Langetermijnvisie is nodig. Ik zal u op deze plek geen stemadvies aan de hand doen, zou u zich daar al iets van aantrekken. Dit vraagt om een diepe duik in uw eigen geweten en een zorgvuldige afweging van de belangen van uzelf maar vooral die van uw kinderen. Want het gaat om hun toekomst. Kijk ze eens zitten, uw kroost, zich nog zo onbewust van de chaos en van de verandering die boven hun hoofdjes hangt.

Dus laat u niet gek maken door mooie beloftes en gelikte performances van de kandidaten, het gaat niet om de poppetjes maar om het collectief. Om een werkbaar geheel. Uw stem telt mee. Uw keuze zal de toekomst mede bepalen en wat u ook kiest, weet dat de enige verloren stem, een niet uitgebrachte stem is.

Kies vanuit uw hart, maar gebruik uw verstand. Ik wens u wijsheid.