Het Rijksmuseum te Amsterdam gaat alle etnisch kwetsende catalogusnamen van haar kunstwerken en artefacten aanpassen. Dit gelooft u niet, dus u herleest voorgaande zin en controleert of u nu al ergens de satire hebt gemist. Daarom nog een keer, met linkje zodat u zelf met één muisklik kan zien dat u niet het slachtoffer bent van een flauwe grap, noch is uw columnist dingen uit haar duim aan het zuigen:

Het Rijksmuseum te Amsterdam gaat alle etnisch kwetsende catalogusnamen van haar kunstwerken en artefacten aanpassen.

“Uitgangspunt is dat de huidskleur van geportretteerden in principe niet meer wordt vermeld of eenmalig in de beschrijving wordt opgenomen.” Een zoekopdracht op de term ‘neger’ levert bij het Rijks een aantal hits op, waarin we meteen op een probleem stuiten bij ‘De Witte Neger’. Ai. De verboden dubbele huidskleurbenoeming, maar in dit geval moet het wel omdat beide termen descriptief zijn voor de afgebeelde man, hij is zowel wit als neger. Kun je het etsje van de zeventiende-eeuwse racist Anthony de Haen wel ‘Een Man’ noemen maar dat maakt het werk wat lastig traceerbaar.

En sowieso, moeten we mensen wel ‘man’ of ‘vrouw’ noemen? Dat is hartstikke kwetsend genderbinair denken, wie weet identificeerde de Witte Neger zich wel als vrouw of voelde hij (m/v) zich gender-onbeslist. En de Joodse Bruid, topstuk in Wim Pijbes’ Safe Space, daar kun je net zo goed een gele ster op schilderen met zo’n naam. En ‘plantage’ met ‘slaven’, sja. Koffie- of specerijbedrijf met onbezoldigd tewerkgestelden?

Jaja, een politiek-correcte beeldenstorm op ons cultureel erfgoed kent nogal wat haken en kruisen, het geweten witwassen door alle ‘negers’ en ‘hottentotten’ te zuiveren is een heikel postkoloniaal klusje. Dat ene excuusbordje bij een ets van een koran die als WC-papier wordt gebruikt, is echt niet genoeg, dat kan wegmetonzer!

Wat mij zeer tegen de borst stuit is de naam van de curator in kwestie, mevrouw Sint Nicolaas. Iemand met een katholieke naam (kwetsend voor protestanten en minderjarige jongetjes) die, zoals wij allemaal weten, associaties oproept met negerknechten en racisme, gaat ons kunstbezit doorvlooien op zwartjes en eskimo’s. Dacht het dus even niet he. Eerst het eigen personeelsbestand zuiveren van De Bruins, De Witten, Zwartjes-en, De Jongs (age-ism!) etcetera.

Fatsoensterreur. Leuker kunnen we het niet maken, wel grondiger.