René Danen, de huidskleurgeobsedeerde Hamas-huisvriend en vintage antiracisme-extreemlinksert, heeft een idee om racisme bij de politie aan te pakken. In Trouw pleit hij voor een burgerraad die de politie controleert en waar nodig bindende uitspraken doet. “Zoals de Veiligheidsraad dat doet bij grote rampen.”

Laat mij raden. Deze burgerraad, die dus bindende uitspraken zou moeten doen over politiewerk, zal bestaan uit beslist multiculturele, kritische burgers die geen boodschap hebben aan de intrinsiek racistische zwijgcultuur binnen het corps. Oftewel: uit race hustling beroepsactivisten met de onstuitbare drang om politiemensen aan de schandpaal te nagelen en zichzelf en de mensen die zij zeggen te vertegenwoordigen, optimaal in de slachtofferrol te zetten. Dit terwijl geweld tégen de politie in dit land nog altijd een groter probleem is dan geweld dóór de politie, alleen al afgelopen weekend raakten voor zover bekend drie dienders gewond door agressie van burgers. Bedenk daarbij dat er veel meer burgers zijn dan agenten, wat de verhouding nog schever maakt. Beroepsrisico, allicht, maar desalniettemin is er sprake van structureel geweld tegen deze beroepsgroep.

Weet u waar we Yasmina Haifi van kenden voordat zij zich onsterfelijk berucht en belachelijk maakte met haar uitspraak dat ISIS een Zionistisch complot is? Van het Comité Herstel van Vertrouwen, tegen politiegeweld in de Schilderswijk. De Schilderswijkse ISIS-demo in juli 2014 escaleerde omdat Van Aartsen uit angst voor dergelijke, naar later dus bleek volstrekt geschifte, drammers slechts zeven man politie ter plekke had op die dag. Ik sprak naderhand agenten die mij hun excuses aanboden voor het feit dat ik niet veilig mijn werk kon doen aldaar, en zich met enige frustratie beklaagden over het feit dat zij wel wilden ingrijpen maar strikte orders hadden tot de-escalerend optreden. Want ‘we liggen onder een vergrootglas’.

Dit leidde niet tot beter politieoptreden. Dit leidde tot triomferend tuig en tot de zoveelste smet op het blazoen van de Schilderswijkse burgers en ondernemers die zich wél aan de regels houden. Omdat de burgemeester zijn oren had laten hangen naar radicale figuren met een grote waffel en een slachtoffercomplex.

Na de verwurging van Mitch Henriquez stroomden de social media over van meldingen van politiegeweld. Vaak ten onrechte: een foto van een agent die niets met het voorval te maken had, werd gretig getwitterd door ‘actievoerders’ en ‘bezorgde burgers’. Een relaas op Facebook over het hardhandig aanpakken van een minderjarige vond gretig aftrek, ook al bleek het verhaal bol te staan van leugens en werd het kind volgens een politieverklaring verdacht van een gewapende roofoverval. 

Controle en kritiek op de politie is goed. Het ondermijnen van hun geloofwaardigheid en gezag, met als doel het genereren van baantjes voor professionele boe-roepers is gevaarlijk. En burgers bindende uitspraken laten doen over politiewerk is waanzin.

Gelukkig is het René Danen maar die het zegt, de man heeft ongeveer evenveel invloed als een muggenscheetje. Maar laten we deze bandwagon eens in de gaten houden en opletten wie er zoal op springen. Het zal een lijstje namen opleveren van querulanten en ophitsers. Handig voor de politie, dan weten ze alvast wie hen in de gaten willen houden, maar vooral wie zij in de gaten moeten houden.