’s Lands grootste kruidenier gaat op de misvormden letten: knokige peertjes en kromkommers worden niet meer automagies op de composthoop geflikkerd, maar tegen gereduceerd tarief verkocht. Omdat u, de consument, een oliebol bent die groente en fruit inkoopt volgens een welhaast faksistoïde raszuivere standaard heerst er al jaren een GFT-apartheid in de supermarkten. Kneuzige paprikae komen er bij u niet in.

Superzielig en heel zonde, want ook een misvormd appeltje is een vitaminenrijk bundeltje zonlicht, vezels en fris water, met de nodige manuren en afgelegde kilometers aan verwerking op de koop toe. Oh en een beetje insecticide, want tot voor kort werd misvormd fruit weliswaar als een melaatse bij u weggehouden maar de rupsen mochten er ook niet van knabbelen.

Goed nieuws, vooral met de Griepgolf des Doods in aantocht. Minderbedeelden scoren voor een prikkie lelijk groenvoer, dat evengoed de weerstand verhoogt. Bovendien gaat met kerst iedereen weer gourmetten, dus dan hakken we quasimodo-veggies sowieso in mootjes en zie je er al helemaal niks meer van. Bergje knoflooksaus erop en hoera, de emancipatie van misvormd voedsel is een feit.

Kunnen we dus uitbreiden he, dit principe. Verspilling is in deze economisch zware tijden een no-go, dus zaken waar behalve een niet-perfect uiterlijk verder niks mis mee is, aanbieden tegen gereduceerd tarief kon weleens aanslaan in andere branches. U gaat uit eten en kunt kiezen of u een bevallige serveerster wenst of een slungelige werkstudent, met bijpassende korting. Uggs, snuggies, van die glimmende vuilniszakjassen met bontkraag, driekwartleggings, praktisch kort haar met geinige rode plukjes, kan allemaal in de bonus. Doutzen zegt het zelf, lekker gewoon gebleven als ze is, het is heus niet alles glamour wat de klok slaat dus haar minder gelukte (en tamelijk maffe) zusje Rens kan ook best in een lingerietje over een plankier huppelen. Zonde om thuis te laten zitten want ‘geen supermodel’, dat soort perfectiedenken is zó 2014. In de computerbisnis weten ze dit al langer, voor een perfect glanzend Appletje betaalt de consument goud geld, terwijl alternatieven in telefonie en laptops precies net zo goed zijn maar qua looks nogal afsteken bij de Apples, zelfs al is daar al een hap uit.

Mooie dingen kosten duurder financieel geld, het is een goede zaak dat we hier niet langer moeilijk over doen met ons allen. Grillig gevormde groenten en fruit gooit men in de soep en het leed is geleden. Maar tegen lelijke mensen moeten we nou eenmaal hun hele leven aan kijken. Voor niemand leuk. Misschien een idee om een aparte salarisschaal voor zulke mensen in te voeren, want bij sollicitaties blijven lelijkerds liggen in het schap als een gemuteerde winterpeen. Als je nou iemand met een paardengebit goedkoper maakt dan een Prince Charming wordt dat weer wat rechtgetrokken. De baankansen he, niet het gebit. Dat is niet oneerlijk, dat is emancipatie.