Ophef op Twitter. Ene Els, een meisje van nog geen twintig die twitterde onder de naam WildertheBest en met Geert Wilders, Dion Graus en Pegida-voorman Edwin Wagensveld op de foto gaat, zou zijn gedoxt: haar NAW-gegevens zouden zijn bekendgemaakt, waardoor ze werd bedreigd. Probleempje echter: het eerste is aantoonbaar onwaar, het tweede is om die reden hoogst onwaarschijnlijk.

 

Opeens was ze op Twitter. Els. Een lief uitziend meisje van nog geen twintig, die helemaal fan was van de PVV en Geert Wilders. Met vrolijke foto’s waarop ze selfies maakte met PVV-politici en met Pegida-voorman Edwin Wagensveld, met gelikte filmpjes en met veelgebruikte hashtags maakte ze reclame voor de blonde zaak. Het was allemaal net té mooi, té professioneel om waar te zijn. Natuurlijk, Els bestaat in het echt, maar er is niks spontaans aan haar Twitteraccount. Het is een professioneel account om de PVV weer groot te maken, nu de partij als gevolg van het electorale succes (zo lang het duurt, denk aan Henk Ottens royement woensdag) van Forum voor Democratie in zwaar weer verkeert.

Onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa, die schrijft voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer en veel verstand heeft van nepnieuws en van trollen, rook meteen onraad. Het bleek dat Els op Facebook een account had onder een andere naam en dat de filmpjes die ze verspreidde door een professional waren gemaakt. Van der Noordaa en een andere kritische twitteraar kregen echter een storm van kritiek over zich heen van uiterst rechtse twitteraars – al dan niet anoniem, zo gaat dat tegenwoordig – omdat ze die kritische vragen stelden. Ze zouden Els hebben willen doxen, haar identiteit en haar NAW-gegevens bekend hebben willen maken, opdat zij door PVV-tegenstanders bedreigd zou kunnen worden.

Maar die beschuldiging raakt kant nog wal. Remtweet publiceerde helemaal niet de NAW-gegevens van Els, dat was een spin van twitteraar Russels Teapot. Maar uiterst rechts geloofde deze leugens wel en ging Remtweets, Robert van der Noordaa, AD-journalist Chris Klomp en Hans Laroes schandpalen. Zij zouden dit arme onschuldige meisjes belagen en het bewijs zijn dat links onverdraagzaam en kwaadaardig was.

Op woensdagavond maakte Robert van der Noordaa, in een reeks van 34 tweets gehakt van de beschuldigingen van Russels Teapot van de website Saltmines, Robert Bor van Opiniez en Wierd Duk van De Telegraaf.

De reacties van uiterst rechtse twitteraars op deze feiten waren voorspelbaar. Mensen namen niet de moeite om het allemaal te lezen, maar gaven wel hun mening. Robert van der Noordaa was stom en moest zich schamen. Daarbij herhaalden ze de aantoonbare leugens die door Russels Teapot en Robert Bor waren verspreid. Natuurlijk is het moeilijk de reeds overtuigden te overtuigen, ook als je met feiten en geldige argumenten aan komt zetten. Maar de doelbewuste domheid van de boze reaguurders op Van der Noorda’s twitterdraadje is niettemin ontluisterend.

Els is nu van Twitter af. Zogenaamd omdat ze is gedoxt en bedreigd. In de ogen van uiterst rechts is ze een martelaar van het vrije woord en de stem van het volk, die door de sinistere linkse elite is geïntimideerd. Maar daar klopt natuurlijk helemaal niks van. Maar in deze dagen is voor veel mensen het narratief belangrijker dan de waarheid.