Wanhoop en waanzin regeren in Brussel. De Europese Commissie staat op het punt de Turken het recht te verlenen visumvrij naar de EU te reizen, al treedt zij hiermee de eigen regels met voeten. Politici, analisten en burgers die denken dat Turkije (of Oekraïne) nooit lid van de Unie zal worden, moeten de komende weken goed opletten hoe ver Eurocraten bereid zijn regels te buigen en te breken om Recep Tayyip Erdogan te behagen.

Het lijkt een wrange grap. Om te voorkomen dat twee of drie miljoen Syriers Europees grondgebied bereiken, zijn onze leiders bereid bijna 80 miljoen Turken de mogelijkheid te geven visumvrij de EU in te reizen. Zelfs als dit tegen alle richtlijnen indruist die Brussel heeft gesteld voor zo’n geprivilegieerde status.

Oké, dat laatste is niets nieuws. De regels van de EU zijn gemaakt om gebroken te worden, zo leert de realiteit ons keer op keer. Lidstaten hoeven zich er slechts aan te houden wanneer het uitkomt. Is uw begrotingstekort te groot? Geeft niets hoor, we kijken wel even de andere kant op tot u de boel weer op orde heeft (of niet). Belazert u jarenlang de kluit door valse economische cijfers te presenteren? Prima, dan sturen wij u miljarden om uw banken overeind te houden. Treedt u de immigratieregels met voeten omdat uw leider een Moeder-Theresacomplex heeft? Dan gooien wij al onze principes overboord en stellen een dictator aan als portier van Club Europa.

Beloning

Als diezelfde dictator vervolgens een beloning eist die volledig in strijd is met onze regels, dan passen we daar wel een mouw aan. Er waren maar liefst 72 voorwaarden gesteld aan Turkije om de visumvrije status te bereiken. Nog geen twee weken geleden voldeed het land aan minder dan de helft daarvan. Nee, geloof mij niet op mijn blauwe ogen wanneer ik dit schrijf, maar check het even bij het bevoegd gezag: Marta Cygan, directeur van migratie van de Europese Commissie zelf, verklaarde op 21 april nog dat Turkije aan minder dan de helft van de gestelde voorwaarden voldeed.

Als de afgelopen weken ons iets hebben geleerd, is het dat de integratie van Turken in Nederland, in Europa hopeloos is mislukt

Er moet de afgelopen weken een wonder zijn gebeurd in Turkije, want inmiddels zijn dat er volgens EU-diplomaten minder dan tien. Een kniesoor die daar op let. Maar als u gelooft dat de Turken werkelijk aan de Europese eisen voldoen, heb ik 1000 euro voor u klaar liggen (moet u nog wel even op mij stemmen bij de volgende verkiezingen, beloofd is beloofd). Turkije is nog net zo’n dictatuur als twee weken geleden: een land waar journalisten in de gevangenis gegooid worden, waar social media consequent worden gecensureerd, dat probeert via chantage en via een Vijfde Colonne steeds meer macht in West-Europa uit te oefenen, dat demonstrerende vrouwen in elkaar slaat, dat terreurorganisaties met geld, mankracht en wapens ondersteunt, dat op het punt staat een seculiere grondwet in te ruilen voor de sharia.

Dit is niet Aleppo of Homs, maar de Turks-Koerdische stad Cizre, nadat Erdogans troepen er hun woede op hadden gekoeld.

Dit is niet Aleppo of Homs, maar de Turks-Koerdische stad Cizre, nadat Erdogans troepen er hun woede op hadden gekoeld.

En natuurlijk dat het Koerdische volk op alle fronten onderdrukt, vervolgt en inmiddels ook uitmoordt. Zowel in eigen land als over de grens in Syrië en Irak. Stad na stad in Zuidoost-Turkije moet eraan geloven, in dat opzicht heeft Erdogan veel geleerd van zijn voormalige beste vriend en buurman Bashar al-Assad. Maar niets van dit alles zal Brussel ervan weerhouden de eigen regels aan de laars te lappen en de Turken hun visumvrije status te geven, Europa daarmee van de wal in de sloot helpend. Want eerlijk gezegd heb ik liever 3 miljoen Syrische oorlogsvluchtelingen binnen de grenzen, dan dat 80 miljoen Turken de kans krijgen de EU te overspoelen.

Islamonationalisme

Als de afgelopen weken ons iets hebben geleerd, is het dat de integratie van Turken in Nederland, in Europa hopeloos is mislukt. Het mag de pret niet drukken dat wie binnen die gemeenschap zich verzet tegen Erdogans islamonationalisme, wordt bedreigd, vervolgd en geïntimideerd. Ook dat zal onze leiders in Brussel en Berlijn niet tegenhouden. Ankara heeft ons in de tang. Angela Merkel heeft het hele Midden-Oosten uitgenodigd voor Project-X Europa en de Unie weigert haar grenzen te sluiten of zelfs maar te bewaken. Intussen liegen diezelfde leiders recht in uw gezicht. Bijvoorbeeld wanneer EU-president Donald Tusk beweert dat kritiek op Turkije op geen enkele wijze gerechtvaardigd is en dat het land “het beste voorbeeld ter wereld is van hoe vluchtelingen te behandelen”. Maar ook onze premier laat zien een leugentje om bestwil niet te schuwen als hij zegt dat de suggestie dat Turkije ons met de vluchtelingencrisis in de tang heeft “onzin” is. Wat een cynisme.

Alle onderhandelingen over toetreding moeten worden stopgezet. Dit is de enige garantie ervoor dat Merkel en de eurofielen in Brussel het niet in hun hoofd halen Turkije de Unie in te rommelen

Hier is wat er moet gebeuren: de visumplicht voor Turkije moet blijven bestaan zolang niet aan alle 72 voorwaarden is voldaan. Aangezien persvrijheid en de behandeling van minderheden daaronder vallen, kan aan die plicht op geen enkele wijze worden getornd. Vervolgens dienen alle onderhandelingen met Erdogan over toetreding tot de EU worden stopgezet. Dit is de enige garantie voor het Europese volk dat Merkel en de eurofielen in Brussel het niet in hun hoofd halen Turkije de Unie in te rommelen. Want natuurlijk is dat de volgende stap. Als dit alles betekent dat de vluchtelingenstroom weer op gang komt, dan is dat maar zo. Misschien is dat wel nodig om de ongekozen bazen in Brussel ervan te overtuigen dat je niet kunt pretenderen een staat te zijn, zonder dat je je grenzen bewaakt en desnoods verdedigt.

Er is maar één Turk die visumvrij naar Europa mag komen: Recep Tayyip Erdogan zelf. En dan niet om de Westermoskee in Amsterdam te openen zoals al is gesuggereerd. (Reken er maar op dat dit het Nederlandse hoofdkwartier van de Vijfde Colonne zal worden, zei Erdogan zelf niet ooit: “Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën zijn onze kazernes en de gelovigen onze soldaten”?) Nee, de enige plaats waar Erdogan welkom is, is in onze hoofdstad Den Haag. Niet als gast, bondgenoot of bevriend staatshoofd, maar als aangeklaagd oorlogsmisdadiger bij het Internationale Strafhof.