Het komt niet vaak voor dat een weerman het vuur aan de schenen krijgt gelegd van een politicus. Deze week was het respectievelijk Hiemstra versus partijleider van Forum voor Democratie Baudet over een niet onbelangrijk thema: klimaatverandering. Ewout Klei schreef er al over op Jalta, maar hoe hoe ging de Twitter-strijd verder?

Na een tweetje van Karin Burger over de documentaire van Al Gore, werd Baudet wat boos. Burger stelde dat de docu ‘accuraat en integer’ is en het gewenste effect brengt: alarmeren en agenderen van klimaatverandering. Baudet stelde op zijn plaats dat de film van Al Gore ‘nergens op slaat’, er ‘geen toename in extreme weersomstandigheden is’, ‘het klimaat veel minder opwarmt dan altijd voorspeld wordt’ en tot slot ‘meer CO2 een geweldig positief effect heeft op plantengroei’.

Hiemstra, die naast weerman ook de eervolle titel van meteoroloog draagt, reageerde hier scherp op. ‘Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen?’. Uitleg van Baudet over zijn stellingen ontbrak, maar hoewel de reactie van Hiemstra grappig is, heeft hij nog geen onderbouwing. Nog niet, althans.

Baudet deed een Baudet’je en wilde dat Hiemstra ontslagen moest worden. Het Forum begint een karikatuur van zichzelf te worden. Eerder riep Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de FvD-lijst van Amsterdam, op om een docent te ontslaan na kritiek op Baudet.

baudet

Hiemstra heeft zijn huiswerk gedaan en liet zijn onderbouwing zien. Vier verschillende wetenschappelijke bronnen laten zijn punt wel degelijk zien. Baudet zweeg, natuurlijk. Tot nu toe heeft Hiemstra een sterker punt dan Thierry.

Baudet mag klimaatverandering onzin vinden, zijn favoriete bezigheid zal hij dan wel achterwege moeten laten: lavendel ruiken. Huub Bellemakers tweette een artikel met daarin het gevolg van klimaatverandering voor lavendel. De voorspellingen zouden de partijleider van Forum voor Democratie niet vrolijk moeten stemmen.