Het is een nijpend probleem waar de overheid van wegkijkt. ‘Regels zijn regels’, de karige schaamlap van een falend systeem. Punt is: ze ZIJN er. Soms ondergedoken in een naburig cafe, soms stiekem des nachts als de brave burger op één oor ligt. Maar ze zijn er, in al hun onzichtbaarheid, en ze hebben geen recht om hier te zijn.

Dat de regels hun bestaan ontkennen, maakt niet opeens dat ze verdwenen zijn. Goedwillenden zetten eten neer, weer anderen sussen hun geweten met het idee dat ze zelf hun kostje wel bijmekaar scharrelen, maar een definitieve oplossing wordt niet gevonden. Dat terwijl ze nuttig zijn, ze wíllen werken, maar doen dat nu illegaal en zonder toezicht op hun welzijn.

Een generaal pardon zou een uitkomst zijn voor deze groep, die dan verlost zijn van hun schaduwbestaan en alle daarmee samenhangende stress. Dat heeft wat haken en ogen: als we de bestaande groep legaliseren, moeten we misschien wel denken aan een voortplantingsverbod. Voor je het weet zijn het er duizenden, ze fokken als konijnen. Een generaal pardon in combinatie met verplichte sterilisatie is daarom een serieuze optie die we moeten overwegen. Ja, hellend vlak enzo, als overheid ingrijpen in voortplanting roept enge associaties op. Dat begrijp ik, maar in dit geval zou het humaan zijn. De gelegaliseerde groep moet productief zijn, anders schiet het pardon zijn doel voorbij. Zorgen voor nakomelingen past niet in dat idee en dan is zo een maatregel onvermijdelijk. Bovendien zijn er al veel te veel van, we hebben er echt niet nog meer nodig.

Guurrechtse hufters zonder gevoel in hun donder hebben het dan vaak over ‘een aanzuigende werking’. Yeah right. Alsof ze dan bij duizenden erf en haard verlaten om naar de grote stad te trekken, een levensgevaarlijke overtocht die velen niet overleven. Dat doe je dus echt niet zomaar he? Dan heb je het thuis wel heel bar en boos. ‘Opvang in de regio’, ook zo’n stokpaardje uit xenofobe hoek. Waar dan, in die ‘regio’? Ze worden er en masse verzopen. Makkelijk brullen over ‘de regio’ in je centraal verwarmde huiskamer.

Niets doen is geen optie. En we hebben het niet over ongedierte verdomme! De dehumanisering moet stoppen. Generaal pardon NU, want geen kat is illegaal.