Deliveroo, gespecialiseerd in het bezorgen van eten uit gerespecteerde restaurants, opent zijn eigen keukens. Daardoor kunnen mensen vanaf nu hun favoriete maaltijd bestellen die in zo’n zogeheten ‘dark kitchen’ wordt gebruikt. Dat is een speciale keuken die door restaurants alleen wordt gebruikt voor het bereiden van bezorgmaaltijden.

Deliveroo noemt zijn dark kitchen een Roobox. De verwachting is dat deze Rooboxen nuttig zijn voor kleinere ondernemingen om groei te realiseren. Ook zijn ze nuttig voor voedselaanbieders die moeite hebben met het bereiken van klanten. De Roobox is ontwikkeld in Londen. Een van de eerste gebruikers ervan is Tommi’s Burger Joint, en dat restaurant merkte dat nadat de keuken in gebruik werd genomen, het aantal bestellingen verdubbelde.

Ook in Nederland zullen de Rooboxen in gebruik worden genomen. Deliveroo zet er twee neer in Amsterdam, waarmee de Nederlandse hoofdstad de eerste plek is na Londen die de keukens krijgt. Een Roobox is een scheepscontainer die van binnen is verbouwd tot keuken. Philip Padberg, algemeen directeur van Deliveroo Nederland, zegt dat de Roobox restaurants helpt om tegen lage kosten hun capaciteit uit te breiden. Klanten bestellen hun voedsel als vanouds via Deliveroo, waarna de maaltijden worden bereid in de Rooboxes en direct worden aangeboden aan de deur van klanten.

De dienst wordt aan restaurants aangeboden voor relatief lage kosten. Padberg zegt: “Klanten willen er zeker van zijn dat ze hun favoriete gerechten kunnen blijven bestellen”. Dankzij de Roobox neemt die zekerheid toe.

Deliveroo ondervindt in Nederland concurrentie van het machtige Thuisbezorgd, dat de markt voor bezorgdiensten domineert. Thuisbezorgd was vorig jaar goed voor 21 miljoen bestellingen (en afleveringen) en heeft maar liefst 90 procent van de markt in handen. Diensten als Deliveroo zullen dus alles uit de kast moeten halen om zich te onderscheiden. Roobox is in dat opzicht het juiste initiatief.

Padberg benadrukt: “We willen aantrekkelijk zijn voor onze klanten. Door mobiele keukens neer te zetten, verbreden we de bezorgopties buiten het stadscentrum”. Het is de bedoeling dat de dienstverlening ook klanten van buiten Amsterdam zal bereiken. “We werken nu al samen met Amsterdamse restaurants, maar we verwelkomen ook restaurants buiten Amsterdam om hun bezorggebied te verruimen tot binnen de hoofdstad”. Een van de restaurants waarmee Deliveroo samenwerkt is Soul Burger. Deliveroo heeft goede hoop dat het programma met de mobiele keukens ook in andere steden wordt uitgerold.

Wat denk je hierover? Ben je er tevreden mee dat Deliveroo zijn Rooboxes ook in andere steden gaat plaatsen? Heb je al een Roobox gezien of geproefd van het voedsel dat erin wordt gemaakt? Laat je commentaar achter en draag bij aan het debat.