In Leidsche Rijn, Vathorst en andere vinexwijken is sprake van een broeierige spanning. Vrijwilligers van de ordedienst patrouilleren goed zichtbaar in fluorescerende hesjes door de buurt en houden in samenwerking met de politie een vinger aan de pols. Vanavond zullen voor de jongeren in de middenklassebuurten speciale voetbaltoernooitjes worden georganiseerd, om hun woede op een positieve manier te kanaliseren.

Er doen berichten de ronde over agents provocateurs die de gemoederen onder jongeren trachten te verhitten en aansturen op rellen. Aanleiding voor deze onrust is het ontslag van rechtsvervolging van de twee agenten die Mike Stok doodschoten, het politiegeweld is het gesprek van de dag onder blanke jongeren en zij zien het als een signaal dat zij in confrontaties met de politie hun leven niet zeker zijn. Zij eisen gerechtigheid voor Mike, onder meer op social media via de hashtag #justiceformike. Enkele relschoppers zijn opgepakt, de anonieme organisaties die zeggen politegeweld te bestrijden, spreken echter niet van relschoppers maar van ‘activisten’.

Bovenstaande alinea’s zijn door mij verzonnen. Ja, de agenten die Mike Stok doodschoten krijgen geen straf, dat is de trieste realiteit. De aftermath met spanningen, rellen en protesten heeft vooralsnog niet plaatsgevonden, en wel omdat Stok niet zwart was. Was hij een neger of lichtgetint, dan zou Inferno Schilderswijk weer losbarsten. Dan zou ‘black twitter’ (zo iets potsierlijks verzon Sunny ‘shit ik ben blank’ Bergman na de dood van Mitch Henriquez, black twitter. Racistisch much?) overlopen van woede en wilde geruchten. Dan zouden de foto’s van de agenten rondgaan, of van willekeurige agenten die er niets mee te maken hebben maar who cares, voorzien van dreigementen en oproepen tot wraak.

Dan zouden uitkeringstrekkers die zich ‘activist’ noemen, claimen dat de politie het er zelf naar heeft gemaakt. Dan zouden we ad nauseam ingepeperd krijgen dat ‘black lives matter’, terwijl de enigen die daaraan twijfelen juist kleurlingen zelf lijken te zijn. U mag raden wat er zou gebeuren mochten de agenten in de zaak-Henriquez worden ontslagen van rechtsvervolging.

Maargoed, Stok was een blanke.

Reageerde de vaste kliek van ‘actievoerders’, relschoppers, race hustlers, wegmetonzers en Nederlandhaters maar altijd zo beheerst. Of nouja, beheerst. Ze geven gewoon geen fuck maar het blijft in ieder geval rustig op straat. Maakten zij in hun ophef maar geen onderscheid naar huidskleur. Waren ze maar ietsje eerlijker in hun selectieve verontwaardiging, dan kozen zij als hashtag niet #blacklivesmatter, maar #onlyblacklivesmatter. Racisten zijn het. Over een picknick maken ze meer #ophef dan om een dooie witmans.