Je zou verwachten dat een liberale volkspartij een sterke islam- en immigratiekritische vleugel heeft, waarmee populistisch rechts de wind uit de zeilen wordt genomen. Niets is minder waar, onder Rutte doet de VVD alles om aan de macht te blijven en houdt zich stil over de belangrijkste problematiek van de 21e eeuw. Vrij naar collega Carel Brendel mag je dat ‘het verraad van rechts’ noemen.

Met een stormram beuken ze het hek open, allahu akbar roepend. Honderden jonge mannen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië verschaffen zich met geweld toegang tot Europa op een manier die nog het meest doet denken aan hoe de Visigothen in het jaar 410 Rome bestormden. Ook zij waren technisch gesproken vluchtelingen. De cijfers dalen niet, in de eerste twee maanden van dit jaar landden volgens de UNHCR 116.914 asielzoekers op de Griekse eilanden, meer dan 25 maal zoveel als in vorig jaar in dezelfde maanden.

Hert in de koplampen

“Voor het voorjaar moeten we dit getackeld hebben,” zei Mark Rutte begin januari namens de Nederlandse regering en deed vervolgens niets om het probleem te tackelen. De VVD-PvdA-coalitie kijkt als een hert op de weg gebiologeerd in de koplampen van de naderbij razende vrachtwagen. Tegen beter weten in hoopt het kabinet op redding door de EU (die niets doet), Macedonië (dat niets kan doen) of de Duitsers. Maar Merkel liet zondag in een interview weten de vluchtelingenstroom op geen enkele wijze te willen indammen, omdat dat haar “verdomde plicht” is. (Duitse leiders die ten koste van alles hun plicht uitvoeren – what could possibly go wrong?)

De VVD-top interesseert het dossier immigratie en islam nauwelijks. Zij heeft deze zaken uitbesteed aan de PvdA die daarvoor in ruil het prerogatief over de economie aan de liberalen heeft gegeven

Er is al veel gezegd en geschreven over het “Verraad van Links” (dixit Carel Brendel), LINK over hoe linkse politici (voorheen progressief, nu regressief) hebben gekozen voor het ultraconservatisme van de islam ten koste van vrijheid en gelijkheid. Hoe dit verraad elke dag slachtoffers maakt onder vrouwen, homoseksuelen, Joden, afvallige en gematigde moslims, slachtoffers van seksueel geweld, kinderen, bewoners van ‘zwarte wjjken’, enz. Kortom: onder iedereen die volgens de betuttelracisten van PvdA, D66, GroenLinks en SP geen recht heeft op de bescherming van onze democratische rechtsstaat omdat hij of zij een kleurtje heeft. Progressieve principes zijn bedoeld voor de Grachtengordel, niet voor Bos en Lommer.

Jihadi’s

Maar laten we eerlijk zijn: wat heeft de traditionele partij van rechts Nederland, de VVD, eigenlijk gedaan om al deze groepen te helpen? Wanneer durfde zij de problemen die immigratie en islam hebben veroorzaakt aan te pakken? Wordt afgereisde jihadi’s het paspoort afgenomen? Worden zij na terugkeer vastgezet (nee, geen ‘administratieve detentie’, maar gewoon op basis van het lidmaatschap van een terroristische organisatie)? Is dat boerkaverbod er eigenlijk al? Worden salafistische organisaties verboden? Allemaal voorstellen om de extreme kanten van de islam aan te pakken, allemaal gestrand onder verantwoordelijkheid van de grootste regeringspartij.

Hoevelen zouden niet dolgraag op een salonfähig alternatief voor de PVV stemmen? Ik vermoed al jaren dat de PVV niet zo groot is dankzij, maar ondanks Geert Wilders

De waarheid is dat de huidige VVD-top het dossier immigratie en islam nauwelijks interesseert. Zij heeft dit uitbesteed aan de PvdA die daarvoor in ruil het prerogatief over de economie aan de liberalen heeft gegeven. De Nederlandse burger was waarschijnlijk een stuk gelukkiger geweest als dit andersom was gebeurd, maar misschien is het mijn progressieve inborst die hier spreekt. Minder marktwerking en minder islam lijkt mij te verkiezen boven het meer-meer-meer van dit kabinet. Het resultaat: de PvdA wordt door haar kiezers afgerekend op het economische beleid en de VVD op de regerende apathie in het 3i-dossier (immigratie, integratie en islam). Gevolg: de angst- en emopopulisten van PVV en GroenLinks/SP groeien aan de extremen van ons parlementaire bestel. En fascistoïde organisaties van links en rechts daarbuiten.

Geert Wilders

Het probleem is dat de VVD geen serieuze islam- en immigratiesceptische vleugel heeft. Dat is vreemd, want had zij deze wel, zou geen kiezer dat de partij kwalijk nemen. Integendeel, hoevelen zouden niet dolgraag op een salonfähig alternatief voor de PVV stemmen? Misschien is de wens hier de vader van de gedachte, maar ik vermoed al jaren dat de rechtspopulisten niet zo groot zijn dankzij, maar ondanks Geert Wilders. VNL, TON en hoe heten al die splinters proberen keer op keer het Fortuynlijke wiel opnieuw uit te vinden en in het gat op rechts te springen, maar zou het niet veel logischer als de VVD zelf dit zou opvullen?

De VVD-fractie bestaat uit een verzameling grijze muizen en muizinnen, van wier bestaan je meestal voor het eerst hoort wanneer zij de Kamer verlaten

Helaas, de huidige leiding – lees: Mark Rutte – lijkt totaal ongeïnteresseerd in liberale principes. De VVD is helemaal geen volks-, maar een ondernemerspartij. Af en toe mag Malik Azmani iets roepen over vluchtelingen of bromt Halbe Zijlstra iets over salafisten, maar deze halfbakken pogingen ferm te lijken, zijn zo overduidelijk op de Bühne gericht, dat zelfs binnen de partij niemand ze serieus neemt. Wie zou dat ook moeten doen? De fractie bestaat uit een verzameling grijze muizen en muizinnen, van wier bestaan je meestal voor het eerst hoort wanneer zij de Kamer verlaten (meestal om te gaan werken bij bedrijven over wie zij beslisten toen zij er nog in zaten – de Nederlandse variatie op wat in de rest van de wereld corruptie wordt genoemd).

Laconieke volksverachting

Ik hoor van ontevreden VVD’ers zelf dat kandidaat-Kamerleden worden geselecteerd op initiatief, intelligentie en kritiek. Althans, op het gebrek daaraan! Alles om de top lekker te laten doorregeren, onafhankelijk met wie dat is. Twijfelt iemand eraan dat Rutte (III) straks, na een PVV-verkiezingsoverwinning, schouderophalend met alle linkse partijen in zee gaat? En gelooft u dat de bestrijding van moslimextremisme of het recht de islam te bekritiseren veilig is onder een staatssecretaris voor Integratie van de SP of een minister van Justitie van GroenLinks? Denkt u dat de VVD dan opeens zal opstaan voor uw rechten en vrijheden? Of zullen de liberalen deze met laconieke volksverachting ruilen voor een lagere belasting op bonussen? Ik heb wel zo’n vermoeden.

Waar progressief Nederland tot over de oren verliefd raakte op al die arme, verdrukte moslims, is de liberale relatie met hen eerder een verstandshuwelijk: een baan bij Uber is wel een paar kindbruidjes waard

Een liberale partij die in tegenstelling tot links wel consequent seculier is, zou tientallen zetels bij de PVV weghalen. Tenminste, zolang zij dit niet slechts af en toe met de mond belijdt, maar bereid is haar principes om te zetten in daden. VVD’ers zijn van nature geen islamfans, zoals de apologeten op links, maar hun cynisme, hun opportunisme, hun macht-om-de-macht-denken maakt het verraad van de liberale principes misschien nog wel schokkender dan dat van de socialisten. Waar progressief Nederland tot over de oren verliefd raakte op al die arme, verdrukte moslims, is de liberale relatie met hen eerder een verstandshuwelijk: een baan bij Uber is wel een paar kindbruidjes waard.

“Kogel door je kutkop”

In een maand waarin een PvdA-kaderlid Geert Wilders dood wenste, een D66-jeugdlid hem een kogel door zijn “kut kop” (sic) wilde schieten en de voorman van GroenLinks in Amsterdam op een haar na tot geweld tegen demonstranten opriep (luid toegejuicht door zijn maten van de SP), zou je van de VVD een stevig tegengeluid verwachten. Maar de premier, onze eigen Mann ohne Eigenschaften, tapt moppen aan de eettafel en hoopt dat de vluchtelingencrisis met de daaraan gekoppelde islamisering (een woord dat inmiddels in het licht van de feiten algemeen is aanvaard) vanzelf overwaaien. Na ons de islamvloed.