200.000, dacht Samsom. Ah welja, moet kunnen, dacht Samsom. En het kan ook best. We zetten er een paar in sociale huurwoningen, wat de wachtlijsten voor starters doet groeien. Maar dat geeft niet, want zo blijven jongeren langer thuis wonen en dat is meteen weer prima mantelzorg voor hun ouders.

We bouwen huizen bij, GroenLinkse mensen moeten dan niet piepen als er wat natuur geofferd moet worden: de welkombrigades, dat zijn jullie. Het onderwijs zal juffies en mezen moeten vrijmaken om kinderen die geen Nederlands spreken bij te spijkeren. Lukt best, als we de klassen vergroten en bijvoorbeeld de innovatieve methode toepassen dat kinderen zelfstandig werken en leren van elkaar.

De zorg, die kan de extra instroom wel hebben. Wachtlijsten zijn gewoon een vorm van natuurlijke selectie, tenslotte, hoe langer men er op staat, hoe beter hun filterende werking. En groeiende wachtlijsten voor niet-levensreddende ingrepen zorgen voor meer ziekteverzuim, hetgeen weer lucht oplevert op de arbeidsmarkt. Allemaal een paar eurootjes meer zorgpremie en eigen risico betalen en de kosten zijn weer gedekt.

Ook onze normen en waarden kunnen de toestroom prima aan. Er is helemaal niets mis met islam als godsdienst, zo lang we maar een beetje rekening houden met elkaar. En met elkaar bedoelen we natuurlijk, met moslims. Geen blote reclames meer in het straatbeeld, homo’s hoeven niet per se publiekelijk elkaar af te likken want dat is sowieso onbeschaafd en waarom zou je koste wat kost een handdruk van een man willen hebben, of het gezicht van een vrouw willen zien? Is toch klein bier om daar soepel in te zijn en ook satire en kritiek even te staken. Die mensen komen wel uit een oorlog hoor.

Wat ons brengt op terreur, kom op nou hoor, de kans dat we omkomen als we op een trapleer klimmen om een lampje te vervangen is groter. Natuurlijk, terreur heeft een andere maatschappelijke impact dan een ongeval of ander alledaags risico, maar als we zo gaan denken hebben de terroristen gewonnen. Bovendien is de theorie dat er terroristen meekomen op de bootjes sowieso hysterie, die dooie aanstellers in Parijs bezweken aan iets heel anders: marginalisering van onze jongens in de stadswijken.

Ziet u? Het is allemaal een kwestie van omdenken en can-do mentaliteit. En VOC-mentaliteit, ook, want gevaarlijke overtochten op overvolle scheepjes om Hollands Glorie te kunnen proeven, dat is ook een effect van zomaar verklaren dat er plaats is voor 200.000 gelukkigen in dit ruime, rijke, vrije land. Net zoals we plaats hebben voor een zeer selecte politieke elite die ons in het verderf stort. Die dulden we toch ook? Nou dan.