Iedereen zijn eigen elite. 

 

Rechts heeft geen monopolie op het volk. Ook onze linkse vrienden zetten zich graag af tegen de elite. Zij zijn zogenaamd de 99% (zie ook het uitstekende artikel van Gert-Jan Geling hierover). Een knap staaltje links anti-elitedenken komt van Karim Bettache, universitair onderzoeker (in Hong Kong blijkbaar) en columnist bij Joop en een niet nader te noemen margeblog. In zijn links-populistische epistel schrijft hij het volgende:

Nederland schreeuwt om diversiteit en onafhankelijke journalistiek. Onze media zijn propagandakanalen geworden, verslaafd aan het populistische en neoliberaal-rechtse geluid. (…) Er is een totaal gebrek aan onafhankelijke media. Media die nagenoeg in handen zijn van een paar giganten, zoals de Telegraaf Media Groep, wiens winstgevende prioriteiten op nummer één staan. Het gevolg? Onze mening wordt continu in de richting van haar rechtse belangen gestuurd. Het maakt tegenwoordig niet uit of je de Volkskrant of NRC leest: het is de godganse dag Geert Wilders, de boze witte man of vervelende moslims, moslims, nog eens moslims en, uiteraard, Marokkanen. Alles voor de clicks.

De ketterjager vervolgt:

We hebben Mainstream Media met een kritiekloze, weinig verrijkende kijk op de massaoorlogen van het Westen. Media met een volledig gebrek aan onderzoeksjournalistiek jegens de gevestigde politieke orde, jegens de macht. Media met een obscene pro-Israëlische kijk op haar afschuwelijke mensenrechtenschendingen. Maar ook media die loeihard zijn jegens partijen als DENK, Artikel 1 en de SP. Het zijn media die Wilders’ pathetische opkomst in Spijkenisse uitvergrootten maar weinig aandacht schonken aan 10.000 man demonstrerend voor een Nationaal Zorgfonds. Het zijn media waar dagelijks rechtspopulisten als Jan Roos, Thierry Baudet, of andere rabiaten continu in het zonnetje worden gezet. Het is om misselijk van te worden.

Hieruit concludeert Bettache:

Onze media zijn propagandakanalen geworden, verslaafd aan het populistische en neoliberaal-rechtse geluid. De mythe van een linkse media, anno 2017, is een fabeltje. Het zijn verloren generatie witte-mannenmedia die dag in dag uit verslaafd lijken te zijn aan racistische tweets van Wilders en boze meningen van witte mensen die de meest ongefundeerde haat uiten voor anderen die hen niets hebben misdaan.

 

Natuurlijk kan ik in reactie op zijn verhaal een counter-narrative houden waarin ik beweer dat de zogenaamde Main Stream Media (MSM) in Nederland door en door links, elitair, Grachtengordel en politiek-correct zijn, maar dat is niet heel erg origineel want dit gebeurt dagelijks op De Dagelijkse Standaard, The Post Online, GeenStijl natuurlijk en voordat ik het vergeet Opiniez. Ik heb daar ook helemaal geen zin in. Karim Bettache doet namelijk precies hetzelfde wat net genoemde rechtse onlinemedia doen: selectief shoppen in de werkelijkheid, een scheve zwart-wit-tegenstelling maken tussen ‘elite’ (slecht) en ‘gemarginaliseerden’ (goed) en het eigen slachtofferschap koesteren als een onverzadigbare minnaar die elke dag vurig bemind moet worden.

Natuurlijk vind ik het leuk om af en toe op De Correspondent af te geven als elitair, wereldvreemd hipstermedium. Of op het NRC Handelsblad dat dankzij onze Belgische vriend Peter van der Meersch veranderd is in de GroenLinksbode. En dan vergeet ik nog De Groene Amsterdammer, The GreenLeft Weekly. Maar, eerlijk is eerlijk, deze media bieden wel kwaliteit. De Correspondent incidenteel, het NRC en De Groene vrijwel altijd. Daarom zijn ze ook elitair. Want kwaliteit is niet voor Jan en Alleman. Een vervelende waarheid, maar daarom niet minder waar.

Misschien is het daarom een goed idee om voortaan een onderscheid te maken tussen calimeromedia en kwaliteitsmedia. Bij calimeromedia gaat het niet om verstand maar om gevoel, vooral dat ‘heerlijke’ gevoel van zelfmedelijden. Kwaliteitsmedia daarentegen willen graag kijken naar feiten, schrijven afgewogen analyses en durven te kijken ‘voorbij het eigen gelijk’. Een kwaliteitsmedium ben je niet per definitie omdat je nu eenmaal links of rechts bent, het gaat om de kwaliteit en je moet je elke keer weer bewijzen. U begrijpt uiteraard dat Jalta graag een rechts kwaliteitsmedium wil zijn.