Geachte mejuffrouw Hendrix, beste Britt,

Zo hee! Je column ging lekker viraal zeg, gisteren! Well done. Joop-baas Van Jole, die een soort Theaterschool runt maar dan voor fris schrijfmeisjestalent en met gedwongen VARA-ledenafdracht, zal tevreden zijn. Maar dat wist je natuurlijk al en dat is niet waarom ik je schrijf. Ik schrijf je, Britt, om je te waarschuwen. Voor twee dingen: voor de dog-eat-dog wereld der columnistiek, wat doet een lief meisje als jij op een plek als dit? Maar daarover straks meer. En over je pH-waarde.

Niet nu al verzuren!

De wereld ligt aan je voeten Britt. Je bent jong, lekker, je kan nog een hoop leren (is een tip, meer niet) en geloof mij nou, ik ben ook jong geweest, je hebt meer opties om jezelf te profileren dan je nu kan overzien. Witte mannen haten is voor lelijke, oude en/of uitgerangeerde wijven, zo ver ben jij nog lang niet. De nieuwe Anja Meulenbelt worden, dat is toch geen ambitie? De oude is nog geeneens op, ook.

Mannen, en dan bedoel ik mannen van alle kleuren want zomaar een hele groep op grond van huidskleur beoordelen is racisme, zijn de kwaadsten niet. Er zitten onwaarschijnlijke plurken tussen, en het spijt me dat je in je eerste schreden op het relationele pad tegen een bijzonder onwaardig exemplaar bent aangelopen. Maar Britt, wij vrouwen zijn of worden allemaal op enig moment in ons leven beschadigd in de liefde of door een geliefde. Mannen ook trouwens maar dat is nu even niet het punt. Het ‘alle mannen zijn klootzakken’ ligt ons op de lippen bestorven. Dan drinken wij wijn, likken onze wonden of laten dat doen door een schandalig aantrekkelijke doch matig intelligente reboundmijnheer, desnoods huilen we een week ons vriendinnenwhatsappchatgroepje vol, én door. Niet om die hufter die je hart en/of benen brak te sparen, maar onszelf.

Verzuren is opgeven. Doe het niet. Dat is ie niet waard.

Ken je die scene uit Life of Brian, Britt? Is van ver voor jouw tijd, maar erg geestig. De protagonisten haten de Romeinse bezetter, maar moeten in een allengs langere opsomming van zegeningen der moderne tijd toegeven dat die klote-Romeinen toch wel veel goeds gebracht hebben. Welnu, witte mannen zijn een beetje onze Romeinen. It’s a man’s world, de verhoudingen tussen de seksen en rassen zijn nog verre van ideaal, maar ze hebben ook wel veel voor elkaar gebokst.

Ik ben geen racist hoor, en sommige van mijn beste vrienden zijn witte mannen, maar het zijn een beetje doetjes soms he? Behalve dat ze de helft van de grootste bevolkingsgroep in dit land uitmaken en volgens jou de media, de politiek en de publieke opinie beheersen, we hebben niet echt veel van ze te vrezen. Natuurlijk, er zijn tokkies en voetbalhooligans en incestplegers, witteboordencriminelen en zelfs massamoordenaars (Breivik, goed voorbeeld dat je aanhaalde!) onder witte mannen maar dat komt bij de beste huidskleuren voor. Grosso modo zijn witmeneren in Nederland al jarenlang goeiig kop van jut, Schuld Van Alles, boksbal voor iedereen die geen witte man is maar wel maatschappelijk teleurgesteld.

We hoeven geen medelijden met ze te hebben hoor, zo is het ook weer niet. Zoals de huidige stand van zaken laat zien, redden witte mannen zichzelf wel, maar schoppen tegen witte mannen is een beetje makkelijk Britt. Komen we op mijn vakgebied, columns tikken. Ga ik nu drie valkuilen van het columnistenvak noemen, ik leg t gewoon even bij je neer, doe ermee wat je wil.

1. Kies je vijanden zorgvuldig maar moedig. 2. Schrijf je aanvallen goed, onderbouwd en met wat humor. Dit vereist wel dat je goed kan schrijven, maar zoals ik zei, je bent nog jong dus wie weet. 3. Verwar ‘veel reacties’ niet met ‘een teer punt raken’ of zelfs ‘gelijk hebben.’ En verwar een blije contentmanager niet met ‘talent hebben’. Laat je niet voor wat kliks onder de bus gooien door zo’n witte man, meid. Loop met opgeheven hoofd een shitstorm in, take it like a man zou ik haast zeggen, maar bepaal je eigen agenda en maak van jezelf geen freakshow.

Hopelijk vind je mijn ongevraagde, ietwat moederlijke (je bent maar ietsje ouder dan mijn dochter, ik denk dat het daardoor komt) advies enigszins waardevol. Zo niet, leg het gerust naast je neer, maar weet dat het uit een goed hart komt.

Liefs,

Bel

Beeld: een Witteman. cc: Jos van Zetten