De arrestatie van Ebru Umar om een paar tweets geeft aan hoe ver het regime in Ankara bereid is te gaan om elke vorm van kritiek in de kiem te smoren. Niemand is veilig zolang Europese regeringen weigeren hun burgers te beschermen tegen de Turkse dictator. Sterker nog, Brussel, Berlijn en Den Haag moedigen de facto het islamofascistische bewind alleen maar aan. De Vijfde Colonne hier wrijft zich in de handen.

“Wat heb je daar te zoeken? Ga weg?! Als je journalist bent in Turkije weet je dat je de kans loopt achter de tralies te verdwijnen.” Ebru Umar had vast niet verwacht dat de woorden die zij sprak na de arrestatie van journalist Frederike Geerdink zich tegen haar zouden keren. Maar in een jaar kan veel veranderen. Wie had in april 2015 gedacht dat Duitsland een eigen satirist zou vervolgens wegens een ‘beledigend’ gedicht aan de Turkse president? Of dat een politicus door de politie in Berlijn zou worden gearresteerd omdat hij uit dat zelfde gedicht een paar regels voordroeg?

Onzin

Nog een citaat, ditmaal van onze minister-president: “Het is totale onzin dat Turkije ons in de tang heeft” omdat de EU afhankelijk is van Erdogan voor het uitvoeren van het Europese vluchtelingenbeleid. En dat laatste “mag nooit leiden tot concessie aan onze kernwaarden, zoals de vrijheid van meningsuiting.” Wel, Rutte krijgt nu de kans te laten zien hoe belangrijk die kernwaarden voor hem zijn. Ik neem aan dat de premier het met mij eens is dat de vrijheid van meningsuiting met voeten wordt getreden als Nederlandse columnisten in Turkije worden gearresteerd wegens het versturen van een paar kritische tweets.

Op Facebook kreeg het bericht van Umars aanhouding (met de toevoeging ‘Hoera!’) in no-time meer dan anderhalfduizend likes

En niet alleen daar. De lange arm van Erdogan was met de affaire-Böhmermann al voelbaar in Duitsland, maar nu voelen wij hem ook in eigen land. Het waren immers Turkse consulaten in Nederland die hun – en onze – landgenoten opriepen te klikken over welke kritiek op Erdogan dan ook. Daaraan lijken de Nederturken gehoor te hebben gegeven, want ik geloof niet dat Recep Tayyip Erdogan zelf het Twitteraccount van Ebru Umar volgt. Op Facebook kreeg het bericht van haar aanhouding (met de toevoeging ‘Hoera!’) in no-time meer dan anderhalfduizend likes. In de reacties eronder vierde de Turkse Vijfde Colonne in ons land haar feestje. Iets dat natuurlijk wèl mag van Zuckerberg en co.

Knokploegen

De goeden niet te na gesproken (en daar zijn er velen van, al-hamdulillah, ik denk aan topvrouwen als Fidan Ekiz, Sadet Karabulut, Keklic Yücel of Dilan Yesilgoz), lijkt het erop alsof de Nederturkse gemeenschap er in grote lijnen dezelfde opvatting over vrije meningsuiting op na houdt als hun nieuwe sultan en zijn vizieren: meningen zijn toegestaan zolang zij maar de juiste boodschap verkondigen. Dat zij hierin worden bijgestaan door blanker dan blanke Freken, Peterrrs en Dolfjes maakt de boel alleen nog maar beangstigender. Want waar houdt dit op? Is iedere toerist met een Twitter- of Facebookaccount die aan de stranden van Bodrum of Alanya ligt, nu vogelvrij? En in eigen land, hoe lang duurt het voordat de door Turkse diplomaten opgezweepte knokploegen hun virtuele NSB-gedrag omzetten in daadwerkelijk en fysiek geweld? Vergeet niet dat meer dan tweederde van de Nederturken op Erdogan stemt, aanzienlijk meer dan in het ‘land van herkomst’ zelf.

Dat betekent: in Brussel eisen dat alle onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU tot nader order worden stopgezet

Om dit te voorkomen en om bully Erdogan een toontje lager te laten zingen, moet Mark Rutte even goed zoeken om zijn ballen te vinden en keihard terugslaan. Dat betekent: in Brussel eisen dat alle onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU tot nader order worden stopgezet. Ja, ook als dat het duivelspact van Angela “Faust” Merkel over de vluchtelingencrisis op losse schroeven zet. Het wordt steeds duidelijker dat dit sowieso onhoudbaar is, gezien de totale onbetrouwbaarheid van het regime in Ankara. (Net goed, moeten wij onze grenzen maar zelf gaan bewaken, in plaats van dit uit te besteden aan zo’n louche uitsmijter als Erdogan.)

Islamofascistisch

De Turkse dictator pocht erover dat Europa zijn land harder nodig heeft dan andersom… dat zullen we nog wel eens zien! Laat het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeven voor Turkije, bevries Turkse tegoeden bij Europese banken, en zet wat van die louche diplomaten uit als ongewenste vreemdelingen. Kortom: behandel dat land als de journalisten vervolgende, minderheden discriminerende, burgers bombarderende en terrorisme faciliterende schurkenstaat die het is. Vroeg of laat komt het tot een nog veel grotere aanvaring met het islamofascistische bewind in Ankara, laat dan nu maar zijn. Laat Neerlands trots in Brussel, EU-commissaris Frans Timmermans, nu net op bezoek in Turkije zijn. Niemand beter om tegen Erdogan te zeggen: tot hier en niet verder. Toch? (Niet dus. In zijn eerdere leven als minister van Buitenlandse Zaken wilde Fransje al op boetetocht naar Saoedi-Arabië omdat Wilders een islamonvriendelijke sticker had gemaakt.)

Ga dan lekker in het land van je zo geliefde, geweldige, glorieuze president wonen

En aan mijn landgenoten met Turkse wortels zeg ik dit: de vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen. Dus ook als je het niet met hem, of zoals in dit geval: haar, eens bent. Juist als je het niet met haar eens bent. Kun je dat niet accepteren, voel je je bij het minst of geringste beledigd en wil je dat de uiter van die ongewenste mening wordt verraden en opgesloten? Ga dan lekker in het land van je zo geliefde, geweldige, glorieuze president wonen. En bovenal: Blijf met je rotpoten van onze rotcolumnisten af.