Bij het actualiteitenprogramma Dit is de Dag van NPO Radio 1 deden activist Anne-Fleur Dekker en publicist Sid Lukassen hun verhaal over de politieke bubbels van Nederland. Het item is een oproep om uit je bubbel te komen, of deze nu links of rechts is. Reacties op dit programma, ondanks de bijval, laten zien dat de oproep terecht is.

Uit de kast
Anne-Fleur doet haar verhaal over hoe zij verguisd is toen zij, in haar woorden, uit de kast kwam als iemand die ook met niet-linkse mensen omging. Daar heeft ze geen ongelijk in. De reacties van extreemlinkse types als Twitteractivist Arzu Aslan waren niet mals, en dat alleen om het feit dat ze opriep om verder te kijken dan je eigen (in haar geval) linkse bubbel. Het idee dat je voor zo’n stelling uit de kast moet komen is überhaupt absurd, natuurlijk. Dekker symboliseert wat er mis is op links en rechts, en dat het publieke debat in zekere zin uit de hand is gelopen. Onderstaande tweet is bijzonder asociaal, maar juist daarom moet hij getoond worden. Om de lompheid te laten zien.

Onveranderde bubbels
Hoe ironisch is het om aan te geven dat je niet wilt luisteren naar een oproep om naar elkaar te luisteren? Columnist Lamyae Aharouay probeerde de toppen der ironie te overstijgen. Ze plaatste een cynische tweet over de aflevering van het radioprogramma, waarna ze enigszins bijval kreeg. Precies deze tweet belichaamt het probleem op zowel links als rechts. Het niet naar elkaar willen luisteren, het weigeren met elkaar in gesprek te gaan. Dit probleem is nog steeds de wereld niet uit.

Oproep tot dialoog
Dus bij dezen, nogmaals. Ga met elkaar in gesprek. Luister naar elkaars meningen zonder de persoon te veroordelen. En als je niet wilt praten, sluit elkaar dan niet uit. Geef geen waardeoordeel aan elkaars politieke voorkeur. Juist in een gepolariseerde tijd als deze is dat nodig om nationale eenheid te bewaren. Cohesie in een land is van enorm groot belang.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons, Wikipedia