Het gebruik van aluminiumfolie als bescherming tegen straling is een bekende, zij het zelden beproefde, methode. En tevens de bron van een gemoedelijke running gag op internet. ‘Aluhoedjes’ is de verzamelterm voor de marginale gekkies die blogs bestieren over uiteenlopende onderwerpen als 9/11 (inside job!), chemtrails (chemische mind control!), Joris Demmink (viespeuk!), kanker (hoax van Big Pharma!) en ‘straling’ in alle soorten en maten.

De stralingspaniek is big business. Er bestaan aandoenlijke hypochonders die beweren ziek te worden van elektronische signalen, waardoor zij zich genoodzaakt zien te slapen in kamers waarvan de muren bekleed zijn met alu-folie. Soms verdwaalt zo een aluslaper tussen de normale mensen en vindt er een luisterend oor. Op een hippe school in de Amsterdamse Jordaan heerste enige jaren geleden paniek onder de bakfietsmoekes, het transformatorhuisje naast de speelplaats zou hun Fee en Bickel ongewenst nuken en aldus tumoren en concentratieproblemen bezorgen. Straling is een hippere verklaring voor onaangepast ettergedrag dan het inmiddels al wel érg volkse ADHD, nietwaar?

Tegen straling is gelukkig wel wat te doen, getuige de vele apparaten en accessoires die er op de markt zijn en beloven huis en haard te zuiveren van ‘elektrosmog’. Ingewikkelde contrapties met sprieten en metertjes, maar ook armbanden, speciaal ingestraalde stenen, hoesjes voor om de telefoon die wél de boze stralen maar niet het bereik van het toestel blokkeren, er bestaat zelfs een stralingsvrij bed and breakfast-pension. Voor een midweekje of lang weekend zonder breinroosterende golven en stralen. Het is een fascinerende wereld van pseudowetenschap, vooruitgangsangst en vindingrijke volksverlakkerij.

Maar soms hebben zelfs aluhoedjes wel een punt, een beetje zoals een stilstaande klok die twee keer per dag de juiste tijd aangeeft. Wie overal bang voor is, krijgt immers vanzelf een keer gelijk, nietwaar. Aan de onzichtbare wirwar van zenden en ontvangen, in het web van communicerende signalen dat ons omringt, is een nieuwe zender toegevoegd. Uw pinpas. Uw pinpas is ‘smart’ geworden en strooit via een chipje zomaar uw zuurverdiende centjes in het rond. Contactloos betalen heet het, u wappert wat met uw pas naar een apparaat en de transactie is voltooid. Enorm handig, betalen via de lucht. Geen magneetstrip lezen, geen pincode intypen. Een signaaltje dat alleen maar hoeft te worden opgepikt door een kwaadwillende ontvanger en hup, weg is uw geld.

De remedie tegen deze airborne zakkenrollerij? Verpak uw bankpassen in een stukje aluminiumfolie. Low-tech, al decennia geliefd bij gekkies en warm aanbevolen door de Betaalvereniging Nederland. Bankpassen die gratis geld weggeven en of u dan thuis even een aluhoedje fröbelt voor uw betaalplastic. Alsof de auto-industrie remloze auto’s bedenkt, want super-innovatief, en dan aanraadt om altijd een paar basaltblokken bij de hand te houden om voor de wielen te werpen, mocht men toch graag eens abrupt willen stilstaan. Aluminiumfolie heeft er een heleboel grootverbruikers bij, een complotdenker zou er een aluhoedjesblog over kunnen voltikken: de Banken die onder één aluhoedje spelen met de folie-bisnis.