Yair Netanyahu, de zoon van van Israëlische premier, deelde antisemitische memes van de Alt-Right-beweging op Facebook. Dit leidde tot de nodige ophef in Israël.

 

De Amerikaanse Alt-Right-beweging is sterk antisemitisch. De grote vijand zijn de linkse en liberale Joden, die blijkbaar achter alle complotten in de wereld zitten. Uiterst rechtse Israëliërs hebben echter minder moeite met de Alt-Right, omdat ze veel dezelfde vijanden delen: links, de liberalen en de Free Palestina-beweging.

Maar waar de Nederlandse pro-Israëlwebsite Opiniez het antisemitisme van de Alt-Right doodzwijgt – alleen linkse mensen en moslims kunnen kennelijk antisemitisch zijn – daar gaat Yair Netanyahu, de 26-jarige zoon van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu, nog een stapje verder. Hij deelde afgelopen zaterdag een antisemitische cartoon van de Facebookpagina Tight Memes. De joodse miljardair en filantroop George Soros, in de ogen van Alt-Right-beweging de ‘puppet master’, zou via een hagedis en iemand van de Illuminati de linkse critici van Benjamin Netanyahu aansturen.

Yair-Soros-1-640x400 Screenshot Facebook

Deze cartoon deelde Yair Netanyahu op Facebook

Volgens de Anti-Defamation League zitten er in deze cartoon schaamteloos allerlei antisemitische symbolen verwerkt. David Duke, voormalige grand wizard van de Ku Klux Klan, en de neonazisite Daily Stormer reageerden enthousiast op de actie van Yair Netanyahu. Ze waren blij dat ook hij als jood ‘het ware licht’ had gezien. Duke twitterde zondag:

Welcome to the club, Yair – absolutely amazing, wow, just wow

Tight Memes, de Facebookpagina waar Yair Netanyahu zijn cartoon vandaan haalde, is een ultrarechtse, zionistische community. Dan Gefen, die een tijdlang bij deze community betrokken was, zegt dat Netanyahu junior alleen maar kritiek wilde leveren op de linkse critici van Israël en en op Soros, die veel linkse en liberale organisaties financieel sponsort. Gefen relativeert het antisemitisme. Als je in het wereldje zit begrijp volgens hem dat dit geen echt antisemitisme is.

Yair Netanyahu verwijderde zondagavond zijn bericht, maar wilde geen excuses maken.

 

En nu?

Wat Yair Netanyahu en de Facebookcommunity Tight Memes doen is een klassiek gevalletje van:’De vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden.’ Maar deze alliantie tussen ultrarechtse zionisten en de Alt-Right houdt natuurlijk geen stand. Ook ultrarechtse zionistische joden blijven immers joden en deugen dus niet in de ogen van antisemieten.

 

Afbeeldingen: Screenshots van de cartoons van Tight Memes.