Als je in het buitenland een ongeluk krijgt is het een stuk lastiger om de schade te kunnen verhalen. Maar gelukkig is er hulp.

In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. De nasleep heeft vaak drastische gevolgen. Niet slechts vanwege de schrik tijdens het ongeluk zelf, maar ook omdat je gewond kunt raken en zelfs jarenlang fysieke klachten kunt hebben. De verantwoordelijke partij moet in zo’n geval letselschade betalen.

Als je in het buitenland een ongeluk krijgt wordt het allemaal wat ingewikkelder. De belangrijkste regel bij letselschade in het buitenland is dat het buitenlands recht van toepassing is op de schaderegeling. In een EU-land is letselschade inmiddels gelukkig gemakkelijker te verhalen, dankzij nieuwe Europese regelgeving. Als je bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebt gehad in een EU-land dan moet je wezen bij de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dat is mogelijk dankzij de  vierde Europese WAM-richtlijn motorrijtuigenverzekering. Je hebt dan ook geen hinder meer van eventuele taalbarrières. Niettemin gelden in het buitenland, ook in andere EU-landen, altijd de regels van het land waar je op dat moment bent.

Het is slim om een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) af te sluiten als je met de auto op reis bent in het buitenland. Deze verzekering vergoedt namelijk de volledige schade tijdens het ongeluk en vergoedt tevens de de kosten van rechtsbijstand zolang er niet wordt geprocedeerd. Daarnaast is het uitermate belangrijk dat je een ervaren letselschadebureau inschakelt, zoals bijvoorbeeld Flyct. Zo’n bureau is op de hoogte van de wet- en regelgeving in het buitenland en kan de schade op de aansprakelijke partij verhalen.

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons