Geert Wilders had geen slechter moment voor zijn bezoek aan Rusland kunnen uitkiezen. Poetin heft namelijk net dreigend aangekondigd over nieuwe atoomraketten te beschikken, die raketschilden te slim af zijn en op elk doel in de wereld kunnen worden afgeschoten.

 

Natuurlijk is Russofobie, angst voor Russen, stompzinnig. Rusland heeft een rijke geschiedenis en een prachtige cultuur. Het is idioot om daar tegen te zijn. Maar bezorgdheid over de politiek van Vladimir Poetin, die onder andere door middel van spionage, nepnieuws en het steunen van populistische partijen het Westen probeert te ondermijnen, die bezorgdheid is volkomen legitiem.

Dat Wilders als een fellow-traveller naar  Moskou is gegaan, de slachtoffers van de MH17-ramp heeft geschoffeerd en loopt de koketteren met zijn vriendschapsspeldje is een Nederlandse parlementariër onwaardig. Hij doet denken aan de CPN-politici van weleer, die de invasie in Hongarije in 1956 goedpraatten, omdat ze van Moskou ideologisch en financieel afhankelijk waren. Natuurlijk, het Rusland van nu is niet zo erg als de Sovjet-Unie toentertijd, maar de machtige Russische geheime dienst, het onderdrukken van de oppositie, het invallen van soevereine staten en de de confrontatie met het Westen doen heel erg Koude Oorlog-achtig aan.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons