De Britse theoretische natuurkundige, astronoom, wiskundige en auteur van vele bestsellers is op 14 maart in zijn woonplaats Cambridge overleden. Hij is 76 jaar geworden.

Hawking was directeur van het Center of Theoretical Cosmology aan de Universiteit van Cambridge en heeft samen met Roger Penrose baanbrekend onderzoek gedaan naar zwarte gaten en een theorie geformuleerd die de kwantummechanica en relativiteitstheorie met elkaar verenigen. Hawking was een groot voorstander van de multiversumtheorie, waarin er een oneindig aantal parallelle universa bestaan. Hij was ook een belangrijke publieke intellectueel die bijvoorbeeld waarschuwde dat robots de mensheid zullen vervangen.

Hawking werd bekroond met de Albert Einstein Award, de Wolf Prize, de Copley Medal, en de Fundamental Physics Prize, maar heeft nooit de Nobelprijs gewonnen.

Op Twitter werd met een soort oerknal aan berichten gereageerd op het overlijden van de iconische fysicus.

Hawking leed aan een langzaam voortschrijdende vorm van ALS. Door zijn ziekte was hij niet in staat om te spreken en communiceerde hij door middel van spraaksynthese. Toch is zijn fysieke verschijning niet het enige dat hem tot een icoon maakte. Hawking beschikte over een geweldig gevoel voor humor. Ik denk dat iedereen het erover eens is, dat de mensheid een wijs man heeft verloren.

De Britse krant de Guardian schreef een uitgebreid artikel naar aanleiding van het overlijden van Hawking.

Afbeelding Wikimedia