Als slachtoffer van haar eigen Moeder Theresa-complex is de Bondskanselier Merkel bereid Europa uit te leveren aan een Turkse wannabe-dictator en zijn oorlogszuchtige dromen van een islamistisch, neo-Ottomaans sultanaat. Wie stopt deze onheilige alliantie?

Tony Blair gold tijdens zijn ambtsperiode voor velen als een van de grootste Britse premiers van na de oorlog. Zijn medeverantwoordelijkheid voor de enorme clusterfuck in Irak en zijn aanhoudende pogingen deze te verdedigen en te rechtvaardigen (ik geloof dat Blair en Dick Cheney nog zo ongeveer de enigen zijn die dat durven) veranderden het beeld dat de wereld van hem had volledig. De jeugdige, idealistische premier veranderde in een leugenachtige oorlogshitser. Zo en niet anders zal Blair de geschiedenis ingaan, goodbye and farewell goede naam.

Angela Merkel gold tot een paar maanden geleden als Europa’s zonnekoningin. Al dat zij aanraakte, veranderde in goud. De Duitse economie was een rots in de branding van de crises, Berlijn nam zelfverzekerd het Europese leiderschap in handen bij de onderhandelingen met Griekenland en verrek, die Mannschaft begon nog aardig te spelen ook. What a difference a month makes. De Duitsers zuchten inmiddels onder het Volkswagenschandaal, het WK voetbal 2006 blijkt door corruptie verkregen en de migratiecrisis confronteert onze oosterburen met hun eigen limieten. De ‘Wir schaffen das’-mentaliteit van deze zomer is omgeslagen tot een algehele herfstpaniek die heel Europa in zijn val dreigt mee te sleuren.

Mephistofeles

De situatie in de Duitse asielzoekerscentra en aan de grenzen is zo nijpend, dat Mutti Merkel bereid lijkt haar ziel aan de duivel te verkopen. De Mephistofeles in deze Goethiaanse tragedie heet Recep Tayyip Erdoğan. De Turkse president wil Europa best helpen in deze door Merkels arrogantie veroorzaakte crisis (is het u opgevallen dat opeens niemand meer twijfelt aan het bestaan van die voorheen consequent weg gehoonde ‘aanzuigende werking’?), maar Angela’s ridder op zijn witte paard wil wel een paar kleinigheden in ruil voor het in toom houden van de vluchtelingenstroom: geld (een slordige drie miljard euro tot nu toe), het opheffen van de visumplicht voor Turkse burgers die Europa in willen, en natuurlijk de jackpot… het EU-lidmaatschap.

De Bondskanselier is zo wanhopig dat zij het waarschijnlijk ook bespreekbaar had gevonden als Erdoğan alle Duitse eerstgeboren zonen had geëist

Ieder zinnig mens noemt deze eisen bij hun ware naam: chantage. Maar Merkel is allang niet meer bij zinnen en heeft aangegeven dat over alles onderhandeld kan worden. Geen wonder, de Bondskanselier is zo wanhopig dat zij het waarschijnlijk ook bespreekbaar had gevonden als Erdoğan alle Duitse eerstgeboren zonen had geëist. Over die miljarden kunnen we kort zijn, die worden terecht aan Turkije overgemaakt. Het zouden er nog veel meer dan drie moeten zijn en zij zouden ook en vooral naar Libanon, Jordanië en Irak moeten worden gestuurd. Aan opvang in de regio hangt een prijskaartje en als wij de straatarme en onder het gewicht van miljoenen vluchtelingen bijna ineenstortende landen in de regio vragen hun Syriërs niet linea recta naar ons door te sturen, moeten we bereid zijn hen daarvoor rijkelijk (of toch tenminste kostendekkend) te belonen.

“Nee, sodemieter op!”

De crux zit hem in de eis van het afschaffen van de visumplicht en het versnellen van de procedure voor Turkse toetreding tot de EU. Op de eerste kan slechts een keihard ‘nee’ volgen en op de tweede past niets minder dan een ‘nee, sodemieter op!’ Je gaat niet potentieel 80 miljoen Turken binnenlaten om een paar honderdduizend Syriërs tegen te houden. Zelfs de Trojanen zouden zich rot lachen om zo’n doorzichtig paard en waar speelde dat verhaal zich ook weer af? Als u één reden zoekt om de visumplicht voor Turken in stand te houden, laat het dan dit citaat zijn: “De moskeeën zijn onze barakken, hun koepels onze helmen, hun minaretten onze bajonetten en de gelovigen onze soldaten…” Dixit – u raadde het al – Recep Tayyip Erdoğan.

Deze ordinaire schurkenstaat moet nu versneld de EU ingerommeld worden om Merkels gezichtsverlies te beperken?

Het lidmaatschap van de Europese Unie is een nog bespottelijkere, nog schaamtelozere eis. Geen regime op aarde houdt zoveel journalisten gevangen als Ankara. En als ze niet worden vastgezet worden de wel ‘verzelfmoord’. Turkije was jarenlang een trouw bondgenoot van de Islamitische Staat (en is dat volgens boze tongen nog steeds). Jihadi’s konden ongestoord door het land Syrië en Irak binnentrekken en ook wapenleveranties waren aan de orde van de dag (journalisten en politiemannen die daarover berichtten, delen nu een gevangeniscel). En de afgelopen maanden liegt de regering-Erdoğan het Westen voor over bombardementen op IS, terwijl het in werkelijkheid de PKK – die wel te vuur en te zwaard de jihadisten bestrijdt – aanvalt. O, en als je de pech hebt bij een demonstratie door een islamist met bomgordel te worden opgeblazen, sturen Erdoğan en co de politie op je af. Niet om je te helpen, maar om je met traangas te bestoken.

Deze ordinaire schurkenstaat moet nu versneld de EU ingerommeld worden om Merkels gezichtsverlies te beperken? Een land met 80 miljoen moslims dat voor meer dan 90 procent niet in ons werelddeel lig?. In ruil voor het vergrendelen van een grens, omdat Europese politici te laf en te laks zijn dit zelf te doen? The horror, the horror…  Dáár zou dat Geenpeil-referendum over moeten gaan, niet over een obscuur associatieverdrag met een land dat sowieso niet voor lidmaatschap in aanmerking komt. Bent u bang dat wij de problemen in Oost-Oekraïne in huis halen als u niet ‘nee’ stemt? Wat dacht u dan van de oorlog die op dit moment oplaait in Koerdisch oostelijk Turkije?

Wie stopt Merkel?

De vraag is: wie stopt Merkel? Binnen Duitsland wordt er wel gemord, maar er is geen oppositie van belang die het waagt al te harde kritiek op het migrantenbeleid van de Große Koalition te leveren. De comateuze liberalen van de FDP zijn veel te elitair, de rechts-populistische Alternative für Deutschand wil maar niet van de grond komen en Pegida roept nog steeds aanzienlijk meer weerstand dan sympathie op bij de Duitse bevolking.

En buiten Duitsland? De Fransen houden zich muisstil en prijzen zich gelukkig dat de vluchtelingen niet in hun land geïnteresseerd zijn. De Britten voelen zich veilig achter hun Kanaal. De Zweden zijn zo mogelijk nog asielverliefder dan Merkel zelf en de laatste Oostenrijker die de Duitsers durfde te vertellen waar het op staat was… nou ja, u weet wel. Dus misschien moet het wel van ons komen, misschien is het aan Mark Rutte om gewoon eens te zeggen: “Halt’s maul, Angela!” Nee, ik zie het ook niet zo 1-2-3 gebeuren, maar nu de Bondskanselier hoogstpersoonlijk ervoor heeft gezorgd dat Geert Wilders’ PVV groter, veel groter is dan regeringspartijen VVD en PvdA samen, weet je maar nooit. Onze ‘Mann ohne Eigenschaften’ zou het niet wagen uit landsbelang de mond open te trekken tegen Mutti Merkel, maar wie weet doet hij wel om het vege lijf te redden.