Zwarte Piet is gepolitiseerd. Ook in België. In reactie op Black Lives Matter hebben de jongeren van Vlaams Belang nu de actie Black Pete Matters bedacht. Zwarte Piet wordt door radicaal rechts dus echt omarmd als een symbool van white supremacy. 

 

Niet alleen in Nederland vieren we Sinterklaas, maar ook in België. De discussie over Zwarte Piet ging België aanvankelijk voorbij, maar nu is het maatschappelijke debat daarover ook bij onze zuiderburen begonnen.

Dé partij die zich hard voor Zwarte Piet maakt is natuurlijk het Vlaams Belang, vroeger het Vlaams Blok geheten, de radicaal rechtse partij van Filip de Winter. Zwarte Piet is dus ook in België gepolitiseerd en onderdeel geworden van de politieke strijd. Dat betekent dat ook in België Zwarte Piet niet meer onschuldig is. Het is een symbool van racisme en white supremacy, blanke superioriteit, geworden.

Voorstanders van Zwarte Piet kunnen hun Facebookfoto aanpassen. Hoewel je het op de FB-pagina zelf niet 1-2-3 kunt zien is de actie dus een initiatief van de Vlaams Belang Jongeren. Met deze actie proberen ze via Facebook natuurlijk sympathisanten te winnen voor de politieke partij Vlaams Belang. Ook hebben de Jonge De Winters een webwinkel op hun website www.blackpetematters.com, waarop je een T-shirt kunt bestellen en stickers (zelfklevers in het Vlaams).

Vermoedelijk leidt de actie van de Vlaams Belang Jongeren tot een tegenovergestelde reactie, namelijk dat Zwarte Piet ook in België zwaar onder vuur zal komen te liggen.

 

Afbeelding: Facebookpagina Black Pete Matters