Op 22 april 2013 werden twee Syrische bisschoppen ontvoerd door islamitische rebellen. Nu, vijf jaar later, is nog steeds niet bekend wat er met ze gebeurd is. Zijn ze nog in leven? Zijn ze vermoord? Waar zijn ze? 

In Duitsland organiseerden de World Council of Arameans en het Bundesverband der Aramäer in Deutschland afgelopen zondag een symposium over de ontvoerde bisschoppen. Het gaat om  aartsbisschop Mor Gregorios Yohanna Ibrahim en bisschop Paul Yazigi.

Volgens Daniyel Demir, de voorzitter van de Duitse Aramese Federatie, zou het vrijlaten van de bisschoppen een teken van hoop zijn in deze duistere tijden. Mogelijk zal hun vrijlating ook voor een dialoog zorgen in een door oorlog verscheurd Syrië, meent Demir. De Arameeërs hopen dat de Duitse Bondsregering druk zal uitoefenen op Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije. Deze landen steunen de islamitische rebellengroepen en kunnen er misschien voor zorgen dat de bisschoppen, als ze nog in leven zijn, worden vrijgelaten.

In Syrië leeft een christelijke minderheid, die als gevolg van het geweld tussen Assad en de verschillende rebellengroepen in haar existentie bedreigd wordt. In de loop van de twintigste eeuw zijn veel christenen uit Turkije, Syrië en Irak naar West-Europa geëmigreerd. In Duitsland wonen zo’n 150.000 Aramese christenen, in Nederland zo’n 25.000.

 

Uitgelichte afbeelding: © Bundesverband der Aramäer in Deutschland 

 

Update 

Op verzoek van de Aramese Federatie zijn er Duitse postzegels gemaakt waarmee actie wordt gevoerd voor de twee bisschoppen. Ze zijn via de Aramese Federatie te bestellen.