Tien jaar geleden kwamen er bij gewelddadigheden na omstreden verkiezingen rond 1200 mensen om het leven en moesten 600.000 mensen vluchten. Mensen gingen elkaar met machetes te lijf in een etnisch conflict tussen de Luo en de Kikuyu, de twee belangrijkste stammen van het Oost-Afrikaanse land.

Vandaag staan president Uhuru Kenyatta (55, zoon van de eerste president van het land, Jomo Kenyatta, en Kikuyu) en Raila Odinga (72, populair onder Luo) weer tegenover elkaar. Voor Odinga, die in 2007 en 2013 verloor, is het de laatste kans omdat hij bij de volgende verkiezingen de constitutionele maximumleeftijd voor presidentskandidaten heeft overschreden.

In Kenia lijkt het niet zozeer te gaan over rechtse of linkse politieke standpunten (Odinga is misschien iets linkser), maar om de Keniaanse identiteit. De kandidaten beloven een president te zijn voor alle Kenianen en vooral de fraude te bestrijden.

Verkiezingsfraude is dan ook een groot probleem. Het hoofd IT van de Electoral Commission werd vorige week vermoord aangetroffen. In een land met bijna 20 miljoen stemgerechtigden en 40.000 stembureau’s, velen in afgelegen gebieden, is absoluut betrouwbare IT cruciaal. Wanneer er geruchten ontstaan over kiesfraude, kunnen die zich razendsnel verspreiden (mobiele telefoons zijn in Kenia wijdverbreid) en de sluimerende etnische spanningen weer doen oplaaien.

In 2013 stapte Odinga na zijn nederlaag naar de rechter, die vervolgens de zege van Kenyatta bevestigde. Er waren toen geen grootschalige ongeregeldheden. De vraag is nu of 2017 een herhaling van 2007 of van 2013 wordt.

Filmpje: vrouw van 102 jaar oud heeft vanochtend haar stem uitgebracht.