De ultrarechtse partij Vox is met 12 zetels in het 109 zetels tellende regionaal parlement van Andalusië verkozen. Ook in Spanje winnen de populisten terrein.

 

Het succes van Vox (Latijn voor ‘ stem’, de partij claimt de vox populi te zijn, de stem van het volk) heeft alles te maken met de Catalaanse crisis. De Catalanen willen heel graag onafhankelijk worden, Vox is hier een Castiliaanse tegenreactie op. Vox wil de autonomie van Catalonië en Baskenland terugdraaien en is voor een centraal gezag van Madrid.

Behalve voor een centraal gezag is Vox ook xenofoob. Vluchtelingen zijn niet welkom en moeten terug naar het land van herkomst worden gestuurd. Met de PVV en Alternative für Deutschland onderhoudt de partij contacten. Ook is de partij tegen abortus, tegen de Gay Pride en tegen de ‘genderideologie’.

Vanwege de ultrarechtse standpunten is Vox in verband gebracht met generaal Franco, die van 1939 tot 1975 Spanje regeerde met een ijzeren vuist, het Baskische en Catalaanse streven naar autonomie bestreed en de normen en waarden van de Katholieke Kerk te vuur en te zwaard verdedigde.

De conservatief-christelijke opiniewebsite Novini (SGP, rechts CU) is enthousiast over Vox. Jonathan van Tongeren citeert met instemming partijleider Santiago Abascal Conde: ‘ In Andalusië begint de Reconquista’.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube