Gerard Batten, de leider van UKIP, ondersteunt net als Geert Wilders Tommy Robinson. Batten vergelijkt de extreemrechtse activist bovendien met de Suffragettes, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.

Tommy Robinson, die in werkelijkheid Stephen Christopher Yaxley-Lennon heet en ook de pseudoniemen Andrew McMaster en Paul Harris heeft gebruikt, is in mei dit jaar door een Britse rechtbank tot 13 maanden cel veroordeeld. Deze veroordeling leidde tot grote ophef onder (uiterst) rechtse media. GeenStijl, De Dagelijkse Standaard, The Post Online, Fenixx en De Telegraaf (Wierd Duk) waren in alle staten. Gerard Batten doet daar nu een schepje bij bovenop, met zijn ongerijmde vergelijking met de Suffragettes, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.

De Suffragettes streden voor vrouwenkiesrecht, Gandhi voor de onafhankelijkheid van India en Mandela voor het einde van de apartheid. Deze vrijheidsstrijders maakten zich net als Robinson soms schuldig aan burgerlijke gehoorzaamheid, maar daar houdt zijn vergelijking uiteraard op. De vergelijking is namelijk echt te zot voor woorden. Robinson was een van de oprichters van de English Defense Leage (EDL), een extreemrechtse buitenparlementaire organisatie. Darren Osborne, de extreemrechtse terrorist die op 19 juni 2017 een aanslag pleegde op moskeegangers in de Londense wijk Finsbury Park, las enkele e-mails van Tommy Robinson een paar dagen voor zijn terreurdaad. Robinson zat bovendien van januari 2014 tot juni 2015 in de gevangenis vanwege hypotheekfraude.  Maar volgens Batten de bevindt ‘de martelaar van de arbeidersklasse’ (dixit Wierd Duk) zich aan de juiste kant van de geschiedenis.

Voor de Russische nieuwszender Russia Today, die extreemrechtse bewegingen in Europa ondersteunt, zijn de buitenissige uitlatingen van de UKIP-voorman fantastisch nieuws, omdat ze zo voor meer verdeeldheid in het Westen kunnen zorgen.