Komende juni zullen er in het Verenigd Koninkrijk vervroegde Lagerhuisverkiezingen plaatsvinden. Afgelopen week vonden er in een groot aantal steden al lokale verkiezingen plaats. Een goede graadmeter die vermoedelijk betrouwbaarder is dan de meeste peilingen. Het gaat per slot van rekening om een echte uitslag.

Zoals verwacht leed Labour grote verliezen. Maar gezien het feit dat de verwachtingen bij de partij van Jeremy Corbyn extreem laag gespannen waren, viel het allemaal nog relatief mee. De partij zal zichzelf pas weer kunnen gaan heruitvinden wanneer Corbyn weg is. Daarvoor is een grote verkiezingsnederlaag in juni ironisch gezien noodzakelijk.

De EU-gezinde Liberal Democrats wisten amper te profiteren van de Brexit-chaos. Grote winnaar van de lokale verkiezingen was de Conservatieve Partij van premier May. Het ziet er dus naar uit dat zij er verstandig aan heeft gedaan vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Na juni zal ze zoals het zich nu laat aanzien met een sterker mandaat aan de slag kunnen.

De winst van de Conservatieven ging op veel plekken ten koste van UKIP. De partij die jarenlang heeft geroepen om een Brexit. Ondanks het feit dat de Brexit er nu gaat komen, blijft de partij voorlopig voortbestaan. Maar het lijkt erop dat de Britse kiezer inziet dat deze niche partij zichzelf nu overbodig heeft gemaakt. UKIP was een van de aanjagers van de Brexit, maar het land besturen in tijden van Brexit laten de Britten liever aan ervaren bestuurders over. En daarmee ligt er op de schouders van de Conservatieve Partij, en dan met name op die van premier May, een loodzware last.