Zondag werden de Verenigde Staten voor de zoveelste keer getroffen door een grote schietpartij. In een Texaanse kerk opende een 26-jarige man het vuur op bezoekers. Tientallen mensen vonden de dood. 

Zoals meestal na zo’n massale schietpartij zal in de VS het debat over het tweede amendement weer gevoerd worden. Deze wet garandeert het recht op vrij wapenbezit en zelfverdediging door Amerikaanse burgers. Met name door conservatieven in de VS is het tweede amendement heilig verklaard. Veel mensen zijn niet ontvankelijk voor redelijke argumenten om het vrije wapenbezit op z’n minst wat af te zwakken. Wie ‘gun control’ wil, is een socialist. De lobby van de machtige National Rifle Association is groot. De organisatie heeft veel leden en onnoemelijk veel financiële middelen. Politici die wapenbezit aan banden willen leggen, worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt en zwart gemaakt.

Natuurlijk valt de Amerikaanse situatie op geen enkele wijze met de Europese te vergelijken. Wie op een afgelegen ranch in Utah of Texas woont, kan simpelweg niet zonder wapen om zichzelf en zijn bezit te verdedigen. En dat iedere geestelijk gezonde Amerikaan met de juiste papieren op legale wijze aan een wapen kan komen, is ook niet iets wat per se afgeschaft zou moeten worden.

Maar onderzoek op onderzoek wijst uit: hoe meer wapens er in omloop zijn, hoe meer geweld er plaatsvindt. Dat is geen hogere wiskunde of raketgeleerdheid. Het wapenbezit zal dus beperkt moeten worden tot daar waar het strikt noodzakelijk is. Amerikaanse conservatieven zien het tweede amendement haast als een natuurwet, maar uiteindelijk is geen enkel recht absoluut. Het is niet uit de lucht komen vallen. Iedere situatie en iedere context vragen om een nieuwe afweging. Het tweede amendement is opgesteld in een compleet andere tijd dan de onze. Het is pathetisch om die wet in die vorm zo tot het uiterste te verdedigen. Dit is in de meeste gevallen overigens ook nog eens religieus gemotiveerd: ”God, Guns and country”.

Er zal in de VS iets moeten gebeuren om het tij te keren. Het is een illusie om te denken dat wapens uit de samenleving geweerd kunnen worden en het instellen van zogenoemde ”gun free zones” is nogal infantiel wanneer iedereen overal een wapen kan kopen. Maar de bekende slogan ”Only a good man with a gun, can stop a bad man with a gun” is minstens zo infantiel en bespottelijk.

Onder de huidige president Trump zal er ongetwijfeld weinig veranderen in dit opzicht. Het valt te hopen dat zijn opvolger minstens een trend inzet richting beperkingen van het vrije wapenbezit en het verstevigen van de controles. Schietpartijen zullen van alle tijden blijven, maar de huidige wetgeving levert onnodig veel doden op. De fanatiekelingen van de NRA hebben daarbij bloed aan hun handen.

 

Afbeelding: Wayne Robert LaPierre, Jr, voorzitter van de NRA (Wikimedia Commons).