Gisteren was er opnieuw een aanslag op Koptische christenen in Egypte. Christenen in het Midden-Oosten zijn zwaar in de verdrukking. Maar in het Westen lijken alleen christenen en geharnast rechts zich druk om hun lot te maken. Want opkomen voor christenen is politiek niet correct.

 

Niet politiek correct

In dezelfde week dat jonge meisjes die een concert van Ariana Grande in Manchester bezochten werden vermoord door ISIS opende een schutter in Egypte het vuur op een bus waarin Koptische kinderen zaten. Er vielen tientallen doden. Het is de tweede aanslag op christelijke Egyptenaren dit jaar. In april pleegden terroristen een aanslag op Koptische kerken, met in totaal 43 doden tot gevolg.

Voor Manchester is een verplicht nummertje van solidariteit, en vervolgens gaan we over tot orde van de dag. De Egyptische christenen krijgen bijna helemaal geen aandacht. Het zijn immers maar christenen. Aandacht voor christenen die vervolgd worden is niet politiek correct. Je zou zomaar eens suggereren dat ze vermoord werden door moslims omdat ze christen zijn, daarmee de islam de schuld van de aanslag geven, waarmee je Geert Wilders in de kaart speelt. Niet spreken over deze aanslagen is daarom het beste.

Het is vanzelfsprekend onzinnig om de islam gelijk te stellen aan terrorisme en alle moslims over een kam te scheren. Dat gebeurt de laatste tijd veel te veel. In die zin snap ik de aarzeling van veel mensen wel om boos te worden na een aanslag op christenen. Je komt dan, vanwege het verschrikkelijk gepolariseerde klimaat in Nederland, al gauw in het kamp van Geert Wilders en Joost Niemöller terecht. Dat willen veel progressieve mensen niet. Hun eigen reputatie is belangrijker dan de mensenrechten.

 

Afkeer tegen christenen

Maar er speelt daarnaast nog iets anders. Bij progressieve mensen, niet allemaal natuurlijk, is er een sterke afkeer tegen christendom en christenen, die politiek correct gemotiveerd is. Christenen, met name het rechtzinnige soort, worden snel in verband gebracht met de Taliban en extremisme. Moslims worden dat uiteraard nooit, want dan ben je racistisch en islamofoob, maar de SGP mag je wel over een kam scheren met de Taliban en ISIS. Solidariteit met vervolgde christenen wordt onbewust gezien als solidariteit met de SGP en dat kan natuurlijk niet. Vandaar dat je dit soort aanslagen maar het beste kunt verzwijgen. Of, heel hypocriet, wijzen op de rijke Kopten die het goed hebben (Rena Netjes) en op goede moslims die hun bloed afstaan aan gewonde christenen (Leo Lucassen).

In Nederland wonen al tientallen jaren Syrische christenen. Zij vragen terechte aandacht voor de mensenrechten van christenen in het Midden-Oosten, maar worden onvoldoende gehoord. Christelijke en rechtse partijen proberen wat voor ze te doen, soms helaas ook uit anti-islamitisch eigenbelang zoals in het geval van de PVV. Bij progressieve partijen krijgen vervolgde christenen echter vrijwel altijd nul op het rekest.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons