De controversiële publicist en televisiepresentator Harun Yahya (pseudoniem van Adnan Oktar) is gearresteerd. Ook zijn 200 van zijn aanhangers opgepakt. Ze worden beschuldigd van fraude en seksueel misbruik en lid te zijn van een criminele organisatie.

Harun Yahya is Turks voor Aäron Johannes, want Adnan Oktar beschouwt zichzelf als een soort van profeet en spiegelt zich aan Aäron (de broer van Mozes) en Johannes de Doper. In zijn boek The Atlas of Creation beweert Oktar dat de evolutietheorie verantwoordelijk is voor alle ellende in deze wereld, onder andere de Holocaust en 11 september. Oktar pleit voor een islamitisch creationisme, wat heel erg lijkt op het christelijke creationisme dat onder fundamentalistische protestanten, vooral in de Verenigde Staten, populair is.

The Atlas of Creation is ongevraagd naar een heleboel universitaire instellingen in Europa opgestuurd, in de hoop dat de mensen zich zullen bekeren tot de islam. Hoewel leken misschien onder de indruk kunnen raken van de ‘argumenten’ in het boek en de mooie foto’s is het verhaal pseudowetenschap, dat voorbijgaat aan alle argumenten die er zijn voor de evolutietheorie.

Erdogan steunde aanvankelijk Harun Yahya, omdat de Turkse leider die pseudowetenschappelijke onzin goed gebruiken om een culture war tegen Europa en het Westen te voeren. De evolutietheorie speelt immers een belangrijke rol in de wetenschap, die met het Westen wordt geassocieerd, en door de evolutietheorie te ‘ontmaskeren’ als een goddeloze, gewelddadige ideologie wordt het slechte Westen zelf ook ‘ontmaskerd’. Harun Yahya op zijn beurt steunde Erdogan, onder andere met de oorlog tegen de PKK. Aan het bondgenootschap is nu dus een einde gekomen.

Het moment van de arrestatie, amper twee dagen nadat Erdogan werd ingezworen als president, is niet toevallig.  Nu Erdogan na de gewonnen presidentsverkiezingen stevig in het zadel zit kan hij zich van zijn bondgenoten ontdoen die een potentieel risico vormen. Het feit dat er in Harun Yahya’s televisieprogramma schaars geklede vrouwen optraden moet e orthodoxe moslims van de AKP een doorn in het oog zijn geweest. Andere medestanders van Erdogan, die niet AKP-genoeg zijn, mogen zich zorgen gaan maken.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons