De Turkse onderzoeksjournalist Nedim Türfent, die sinds mei 2016 vastzit, is op 15 december door een Turkse rechtbank veroordeeld tot 8 jaar en 9 maanden gevangennisstraf. De officiële reden voor de veroordeling luidt “lidmaatschap van een terroristische organisatie”, maar het is duidelijk een excuus om de jouranlist monddood te maken.

Türfent is correspondent voor de pro-Koerdische Dicle News Agency (DİHA). Hij was opgepakt na publicatie van een artikel dat de Turkse Special Forces in een kwaad daglicht stelde. Zijn zaak is notoir omdat getuigen waren gedwongen en zelfs werden gemarteld om tegen hem te getuigen. Türfent zelf ontving sinds zijn arrestatie doodsbedreigingen.

In Turkije zitten volgens het CPJ (Committee to Protect Journalists) 73 journalisten vast omdat ze de moed, en de pech, hadden om over controversiële zaken te schrijven die de regering in een kwaad daglicht stellen.

“In Turkije zitten voor het tweede achtereenvolgende jaar de meeste journalisten in de cel, 73, vorig jaren waren het er 81.” – Commissie voor bescherming van journalisten

 

Afbeelding Wikimedia