Verschillende bronnen, waaronder het Syrische Instituut voor archeologie bevestigen dat het Turkse leger delen van de archeologische locatie Ain Dara heeft verwoest, 67 kilometer ten noordwesten van Aleppo.

De Syrisch-Hettitische vorstendommen rond 800 voor Christus. Wikimedia / Wikipedia Commons

Ain Dara maakte deel uit van de Syro-Hettitische en Aramese beschaving en is meer dan 3.000 jaar oud. Ain Dara hoorde bij het Aramese koninkrijk Beth Agusi, waar ook de steden Arpad en Aleppo bij hoorden.

Na de val van het machtige Hettitische Rijk in rond 1200 voor Christus ontstonden in Zuidoost-Turkije en Noord-Syrië een aantal kleine opvolgingsstaten, die de Hettitische cultuur in ere hielden. De beschaving wordt de Neo-Hettitische of Syro-Hettitische beschaving genoemd. In sommige stadstaten, waaronder  Beth Agusi, namen rond het jaar 1000 de Arameeërs de macht over.

Het tempelcomplex van Ain Dara is gebouwd in de 9e eeuw voor Christus. Onderzoekers vermoeden dat de tempel gewijd is aan de vruchtbaarheidsgodin Ishtar. Het onderste deel van de tempelmuren was gereconstrueerd. Vier leeuwen bewaken de ingang van de tempel. Over de tempelmuren loopt een fries met in bas-reliëf uitgevoerde leeuwen en gevleugelde sfinxen. Vier voetafdrukken moeten ‘bewijzen’ dat de goden zelf ook in de tempel aanwezig waren.

De Aramese Federatie in Nederland veroordeelt de verwoesting van de Aramese archeologische site Ain Dara in noord Syrië. De voorzitter van de Aramese Federatie, Johnny Shabo, spreekt van een oorlogsmisdaad en een groot verlies voor de Arameeërs en voor de gehele Syrische bevolking. De Aramese Federatie roept alle betrokken partijen op hun verplichting om zich te houden aan de internationale conventies ter bescherming van het culturele erfgoed. Daarnaast roept de Aramese Federatie de internationale gemeenschap op om snel in actie te komen om dit culturele erfgoed te beschermen.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons