Gisteren twitterde de Amerikaanse president Trump een in elkaar geknutselde video op Twitter waarin hij een CNN-logo zogenaamd in elkaar slaat. Hij wilde daarmee laten zien dat hij zich blijft verzetten tegen de in zijn ogen onbetrouwbare en bevooroordeelde media. 

Zoals vaak bij tweets van Trump, raakte Twitter direct verdeeld over de ernst van de tweet. Een groot aantal mensen keek vooral met verbijstering naar de zogenoemde leider van de vrije wereld die zich bezig houdt met dergelijke filmpjes. Veel anderen vonden juist dat men zich niet zo aan moest stellen. Een terugkerend fenomeen wanneer Trump weer eens uit de bocht vliegt.

De tweet op zichzelf kan wellicht niet bijster veel kwaad. Alhoewel het al behoorlijk verontrustend is dat de president van de Verenigde Staten openlijk fantaseert over het in elkaar slaan van journalisten. Maar daarbij is het vooral veelzeggend over de prioriteiten van de voormalige mediamagnaat die het tot president heeft weten te schoppen.

De Verenigde Staten kampen met allerlei problemen, de wereld is een steeds onveiliger plek en Trump heeft zelf behoorlijk wat politieke problemen. Maar toch is zijn belangrijkste doel vanuit de Oval Office het afbranden van zijn rivalen. Zodra Trump wakker wordt denkt hij niet aan de problemen die voor hem liggen, maar aan de persoonlijke vetes die hij uit moet vechten.

Trumpfans, maar ook RTL-journalist Roderick Veelo, kunnen honderd keer opschrijven dat de media niet zo ”geobsedeerd” moeten zijn met het gedrag van Trump; dat is nu precies wat de media wel moeten doen. Het is hun taakomschrijving. Het controleren van de macht en het volgen van de president. Het is geen ”bashing”, het is bittere ernst. De kans is klein dat het daadwerkelijk staat te gebeuren, maar het Amerikaanse congres is nu aan zet om een eind te maken aan het presidentschap van de man die zijn gekrenkte ego boven het landsbelang plaatst.